Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt, SVT

Förarlösa drönartaxin – snart i luften?

Publicerad

Helikopterföretaget Bell satsar på att bygga en förarlös drönartaxi tillsammans med taxiföretaget Uber. Redan i mitten av 2020-talet kan vi förvänta oss att bli hämtade av taxi – via luften.

I våra allt mer tätbefolkade städer börjar fler och fler vända blickarna mot himlen som en väg bort från trafikstockningar. Det här har det amerikanska helikopterföretaget Bell tagit fasta på och visar på CES 2018 upp sin vision av drönartaxi.

Bell är inte det första företag som vill slåss om utrymmet i himlen genom att bygga förarlösa drönare. På förra årets mässa visade den kinesiska företaget Ehang upp sin variant av drönartaxi. Det företaget samarbetar nu med Dubai som inom kort hoppas på att kunna erbjuda drönartaxi.

Plats för fyra

Den variant som Ehang visade upp förra året har dock bara en sittplats. I Bells air cab finns plats för fyra passagerare.

Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt, SVT

Som besökare på mässan får man en chans att uppleva visionen genom en ”augmented reality-resa”, det vill säga en digitalt förstärkt verklighet, i farkosten. Under ett par otäckt realistiska minuter reser vi över en storstad samtidigt som vi får prova taxins tjänster – nyheter, videosamtal med mera. Väl framme vid destinationen får vi veta att vi har sparat 45 minuter jämfört med om vi hade åkt bil.

I luften 2020

Helikopterföretaget kan i nuläget inte ge ett direkt svar på hur drönaren ska flyga, alltså vilken typ av propeller som ska användas.

– Vi visar inte upp propellrarna och körsystemet ännu. Vi ville först att folk skulle få komma hit och testa hur det känns att åka i det här fordonet, säger Scott Drennan, ingenjören på Bell, som står bakom bygget.

Tester av flygsystemet pågår fortfarande och Bell har heller inte bestämt om taxin ska vara helt eldriven eller om den ska vara en hybrid till att börja med.

Så när ska vi då räkna med att flygande passagerardrönare trafikerar luften?

– Vi hoppas kunna ha den här i luften någon gång i mitten av 2020-talet säger Scott Drennan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer