Mellan 50 och 70 miljoner människor lider av sömnbrist, något som påverkar såväl humör som livskvalitet. Det här ser nu teknikindustrin som nästa guldrusch inom hälsa. Foto: TT

Sensorer och smarta sängar ska hjälpa oss slippa sömnbristen

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnsensorer, smarta sängar, ultraljud och andra uppfinningar ska nu hjälpa till att sätta stopp för sömnlöshetsepidemin som sprider sig världen över.

Mellan 50 och 70 miljoner människor lider av sömnbrist, något som påverkar såväl humör som livskvalitet. Det här ser nu teknikindustrin som nästa guldrusch inom hälsa. På teknikmässan CES i Las Vegas visas en mängd nya produkter som ska hjälpa oss att sova bättre.

I ett företags monter ligger ett dussintal människor och sover i solstolar. Synen är nästan surrealistisk och för tankarna till 70-talsrullen Koma.

Men de varken sover eller är i koma, de är i djup vila enligt Blake Holloway, som ligger bakom uppfinningen. Han har forskat på stress och sömn i över 30 år och bestämde sig till slut för att skapa något som snabbt ska hjälpa människor att komma ned i varv.

Försättas i meditation

Genom att sätta sensorer på halsen, lyssna på specialutvecklad musik och ha en ögonbindel över ögonen ska man försättas i djupt meditativt tillstånd och på bara 20 minuter ska man få lika mycket vila som efter två timmars sömn.

– Jag brukar säga till människor att om du ska somna så måste du vara på rätt tåg och för att komma med sovtåget måste du vara på rätt plattform. Nucalm positionerar det autonoma nervsystemet och hjärnan till rätt plattform, säger Blake Holloway.

Företag tävlar med varandra om att hitta nya produkter för att komma tillrätta med sömnlöshet. Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt/SVT

Flera företag satsar på att göra hela sängen smart. Här visas till exempel en säng som mäter din sömn och dina rörelser med hjälp av biometriska sensorer i madrassen. Om sängen märker att du är på väg att börja snarka kommer den att höja ditt huvud en aning. Du får självklart också veta hur du har sovit under natten.

Teknik som mäter hjärnvågor

Ett annat företag på mässan satsar också stort på att hjälpa folk med sömnstörningar. Deras senaste produkt som lanseras här på mässan är ett digitalt huvudband som skickar små signaler in i hjärnan för att fördjupa din sömn ytterligare.

– När man kommer in i djupsömn och producerar långsamma hjärnvågor, den mest uppfriskande delen av vår sömn, så hjälper bandet till att förstärka vågorna genom olika toner, berättar Chris Wilhite.

Mäta koncentration

Även i vaket tillstånd ska våra hjärnvågor mätas för att se att vi är tillräckligt avslappnande. Ett företag som satsar stort på detta har tagit fram ett huvudband som mäter din koncentration när du bland annat mediterar. Resultatet på hur koncentrerad du har varit får du via en app.

Först lärde vi oss att träna mer, sen lärde vi oss att äta bättre mat. Är det dags för oss att ta tag i sömnen nu? Ja i alla fall om vi låter marknaden styra. Nu är det inte längre coolt att sova lite. Nu är det coolt att sova mycket. Och det ska tydligen kosta pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.