Poliser i norska Bergen. Foto: Nyhetsbyrån TT

Flygförbud över norska Bergen

Uppdaterad
Publicerad

Luftrummet över centrala Bergen är stängt, uppger polisen för norska TV2.

Beredskapen i Norge är efter terrorhotet den högsta någonsin i landet, enligt polisen som nu också har rätt att ta hjälp från försvaret.

Flygförbudet har införts för att öka kontrollen av luftrummet över Bergen. Men polisen i Hordaland vill klargöra att hotbilden inte har förändrats, enligt TV2.

Senare på dagen meddelade norske polischefen Odd Reidar Humlegård på en presskonferens att stängningen av luftrummet över Bergen inte hade något med terrorhotet att göra.

Terrorhot mot Norge

Enligt Humlegård har Norge högre beredskap än någonsin och fortfarande finns utrymme att trappa upp den ytterligare.

Poliskritik mot beredskapen

Ordföranden i det norska polisfacket är kritisk och menar att beredskapen bara är marginellt bättre än vid terrordåden i juli 2011.

– Vissa poliser skulle säga att beredskapen är lika dålig, en del skulle säga att den är sämre och en del skulle säga att den är bättre. Jag skulle säga att vi har lång väg att gå, säger Sigve Bolstad, ordförande för Politiets Fellesförbund, till Finansavisen.

Bolstad kräver mer resurser, men understryker att läget inte är inte lika illa som för tre år sedan.

Svårt med total kontroll

Men det är omöjligt för den norska polisen att bevaka alla infartsvägar till landet, enligt polischefen Odd Reidar Humlegård.

– Det finns många sätt att ta sig in i ett land, säger han till TV2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet