Se hur D.B. Cooper gick till väga när han genomförde den enda olösta flygkapningen i USA:s historia. Foto: Ur dokumentären Flygkaparen som försvann

Flygkaparen hoppade fallskärm ut ur planet – försvann med 200 000 dollar

Uppdaterad
Publicerad

Flygkaparen D.B Cooper begärde en lösensumma på 200 000 dollar, hoppade från planet med en fallskärm på 3000 meters höjd – och försvann. FBI har utrett över 800 personer som potentiella misstänkta för kapningen, men nästan 50 år senare är fallet fortfarande olöst.

Den 25 november 1971 ägde den enda olösta flygkapningen i USA:s historia rum. Det var då en man checkade in på ett flygplan från Portland till Seattle, under namnet Dan Cooper.  

I dokumentären “Flygkaparen som försvann” berättar besättningen om kapningen.  

– Han öppnade portföljen och visade något som såg ut som dynamit, det satt ihop med eltejp och ur det kom kablar. Han sa att han inte tänkte låta sig fångas levande, säger flygvärdinnan Tina Muckrow i dokumentären.

Utredningen lades ner

Efter att ha fått lösensumman på 200 000 dollar som han begärt gick han med på att släppa av passagerarna i Seattle. Därefter beordrade han piloterna att lyfta på nytt.  

– Det var uppenbart, han tänkte hoppa, säger Harold Anderson, tredjepilot, i dokumentären. 

Flygkaparen hoppade sedan med fallskärm från 3000 meters höjd och trots flera stora sökinsatser genom åren så är han fortfarande spårlöst försvunnen. 

Vid nyhetsrapporteringen av kapningen missuppfattade en reporter flygkaparens namn och han blev känd som D.B Cooper. Efter en massiv utredning som pågått under flera decennier, så beslutade FBI att lägga ner fallet 2016.

Vill du veta mer om flygkaparen D.B Cooper och FBI:s teorier kring fallet? Se dokumentären ”Flygkaparen som försvann” torsdag 17 september i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.