Flygplan har kraschat på Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan av modell Boeing 737 har kraschat strax efter start från flygplatsen i Havanna. 110 personer uppges ha befunnit sig ombord, rapporterar nyhetsbyrån AP. Över 100 personer ska ha omkommit, enligt kubansk stats-tv.

Flygplanet var på väg mot den kubanska staden Holguin och kraschade strax efter starten från José Martis internationella flygplats utanför Havanna. Ombord fanns 104 passagerare och 6 besättningsmän, enligt nyhetsbyrån AP.

Över 100 personer ska ha mist livet, rapporterar Kubas statligt kontrollerade tv-kanal, bland dem är åtminstone fem barn.

Fem av passagerarna plus besättningen uppges vara utländska medborgare. Mexikos regering uppger att mexikanska medborgare finns bland de döda, utan att ge ytterligare detaljer.

Ska identifiera kropparna

Hittills har man bekräftat att tre kvinnor överlevt kraschen, enligt den statligt styrda tidningen Granma. De har alla förts till sjukhus för vård av sina livshotande skador.

– En beklaglig flygolycka har skett och de uppgifter vi har fått är inte särskilt lovande, säger landets president Miguel Díaz-Canel till journalister på plats.

Myndigheterna arbetar nu med att identifiera de döda och en utredning av orsaken bakom kraschen har inletts, enligt presidenten.  

Stor rökplym

Ambulans och räddningstjänst befinner sig vid olycksplatsen, ett fält mellan flygplatsen och staden Santiago de las Vegas. På bilder från platsen ses brandmän och räddningspersonal söka igenom vraket.

Ett vittne säger sig ha sett ett stort eldklot följt av en rökplym som reser sig ovanför flygplatsen, rapporterar CNN.

Hyrt plan av europeiskt bolag

Enligt Reuters var planet inhyrt av bolaget Cubana, som den senaste tiden har tvingats ta flera av sina ordinarie plan ur bruk på grund av mekaniska problem. Kuba hyr Boeing 737-plan av det europeiska flygbolaget Blue Panorama.

Planets besättning består av sex utländska medborgare, enligt den statligt styrda tidningen Juventud Rebelde.

– I nuläget finns det inga uppgifter om svenskar ombord, men vi har fortsatt kontakt med ambassaden, säger Per Karlsson, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Foto: Google Earth

298 döda när Malaysia Airlines flight MH17 skjuts ned över Ukraina den 17 juli 2014.

276 döda när ett militärt transportplan störtar i södra Iran den 19 februari 2003.

260 ombord och fem på marken dör när en American Airlines-flygning mot Dominikanska republiken kraschar i ett bostadsområde i Queens, New York, den 12 november 2001.

240 personer som var ombord på Malaysia Airlines flight MH370 som försvann över Javasjön den 8 mars 2014 saknas fortfarande.

228 döda när en Airbus från Air France störtar i Atlanten på väg mellan Rio de Janeiro och Paris den 1 juni 2009.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer