May och Macron startade torsdagens möte med en publunch i Mays valkrets Maidenhead, strax väster om London. Därefter for de en halvtimme söderut för att hålla sina överläggningar på klassiska militärskolan och armébasen Sandhurst. Foto: TT

Flykt och säkerhet på tapeten för May och Macron

Uppdaterad
Publicerad

Publunch, tapetutbyte och helikopterlån – och en halv miljard extra till hanteringen av migranter och flyktingar i franska Calais.

Menyn var bred när Storbritanniens premiärminister Theresa May tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Det som människorna i Calais går igenom är inte tillfredställande och det är skälet till att våra inrikesministrar har undertecknat ett nytt avtal i vår närvaro, sade Macron om det han kallade för Sandhurst-avtalet.

Det kommer att korta väntetiden för vuxnas asylansökningar från sex månader till en och för barn till 25 dagar, enligt den franske presidenten.

De 44,5 miljoner pund – 495 miljoner svenska kronor – som läggs in ska gå till ytterligare stängsel, övervakningskameror och annan teknik som ska hindra migranter och flyktingar från att försöka ta sig ombord på färjor, tåg och lastbilar på väg till Storbritannien.

Uppdaterar avtal

– De ytterligare investeringar vi har kommit överens om i dag kommer att göra Storbritanniens gränser ännu mer säkra, sade Theresa May enligt Reuters.

Hon hyllade ”de starka och djupa banden” mellan Frankrike och Storbritannien, ”världens äldsta och största demokratier” på den gemensamma presskonferensen, som hon inledde med att hälsa Macron välkommen på franska.

May och Macron startade torsdagens möte med en publunch i Mays valkrets Maidenhead, strax väster om London. Därefter for de en halvtimme söderut för att hålla sina överläggningar på klassiska militärskolan och armébasen Sandhurst.

Helikoptrar och tapet

Just de militära frågorna var tunga på agendan. Storbritannien ska låna ut tre stora Chinook-helikoptrar till den pågående franska insatsen i Mali. I utbyte ges franska löften om soldater till den brittisk-ledda nya Nato-bataljonen i Estland.

Parallellt möts dessutom cheferna för de två ländernas fem olika säkerhets- och underrättelsetjänster.

”Storbritannien och Frankrike har ett otroligt nära partnerskap i kampen mot det gemensamma hotet från terrorattacker som utförts direkt eller inspirerats av den så kallade Islamiska staten (IS)”, konstaterar brittiska BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner.

Klartecken väntas också om ökat stöd till franskundervisning i brittiska skolor och en fransk utlåning av den anrika Bayeux-tapeten – som skildrar Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

– Jag är hedrad av lånet av en så värdefull del av vår gemensamma historia, vilket ännu en gång understryker de nära banden i de brittisk-franska förbindelserna, sade May.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.