Inför de samlade ordningsmakterna i Calais la Macron fokus på sin hårda linje mot olovlig invandring. Han betonar att Calais inte är ”en hemlig ingång” till Storbritannien. Foto: TT

Macron: Vi kommer aldrig att tillåta en ny ”djungel” i Calais

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer aldrig mer att byggas ett ”djungel”-liknande läger i Calais. Det slår Frankrikes president Emmanuel Macron fast vid ett besök i den nordfranska kuststaden, där tusentals migranter tidigare har samlats med hopp om att ta sig vidare till Storbritannien. Han hyllar polisens insatser på platsen, men samtidigt vittnar migranter om överdrivet brutalt agerande från polisens sida.

Calais, på den nordfranska kusten mot Engelska kanalen, har i och utanför Frankrike de senaste åren blivit en symbol för migrant- och flyktingkrisen i Europa. Till hösten 2016 hade 8.000 migranter samlats i den kåkstad som de byggt upp på platsen – en boplats som kom att kallas ”djungeln i Calais”. De flesta på plats sökte ta sig vidare till Storbritannien.

Macron: Ingen hemlig port

I oktober 2016 revs hela lägret av frank polis. Myndigheter uppskattar att det nu återstår mellan 350 och 500 personer, framförallt från Etiopien, Eritrea och Afghanistan, rapporterar Le Monde.

Flyktingkrisen i Calais

– På intet sätt kommer vi att tillåta en ny ”djungel” eller illegal bosättning här, säger Frankrikes president Emmanuel Macron, när han på tisdagen besöker Calais för första gången sedan han tillträdde som president i maj 2017.

Inför de samlade ordningsmakterna som arbetar på platsen la Macron fokus på sin hårda linje mot olovlig invandring. Han betonar att Calais inte är ”en hemlig ingång” till Storbritannien.

– Vi gör allt för att olaglig gränsövergång inte ska vara möjlig.

Avvisar uppgifter om polisbrutalitet

Presidenten hyllar också polisen för sitt arbete att hålla ordning kring lägret, men samtidigt har många av de boende där vittnat om polisbrutalitet och inhumant bemötande.

– Det är väldigt kallt. Varje kväll tar polisen våra tält, våra sovsäckar och slår oss, berättar röster inifrån lägret för France Info.

Uppgifterna har avvisats av såväl polisen som Emmanuel Macron, som samtidigt utlovar hårda sanktioner om några övertramp skulle bevisas ha förekommit.

– Min reaktion skulle vara likvärdig mitt orubbliga förtroende som jag nu har för er, säger Macron till polisen på plats.

Kritik mot frivilliga på plats

Presidenten riktade sig även till de många frivilligorganisationer, som sedan länge har varit verksamma på plats för att göra migranternas liv drägligt, och uppmanade dem att ”ta sitt ansvar”.

– När de uppmuntrar dessa människor att stanna här, eller att i hemlighet ta sig över gränsen, riskerar de mycket att stå till svars för. Staten kommer aldrig att stå vid deras sida.

Han tillade samtidigt ett löfte om att staten från och med nu kommer att ta ansvar för att dela ut mat till människorna som ännu inte lämnat platsen, något som frivilliga hittills själva har bidragit med.

Flera av organisationerna aktiva i Calais vägrade delta under Macrons besök, i protest mot vad de anser vara hans alltför inhumana invandringspolitik.

Franskt-brittisk toppmöte i veckan

Senare i veckan ska Macron träffa Storbritanniens premiärminister Theresa May, då den franske ledaren hoppas kunna övertala britterna att ta större ansvar för framförallt de minderåriga migranter som i nuläget ”sitter fast” i den franska kuststaden

Man ska även diskutera utökad säkerhet kring gränsövergången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Calais

Mer i ämnet