En migrant försöker ta sig över stängslet till kanaltunneln i Calais. Foto: TT

Storbritannien tar emot en tiondel jämfört med Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter försöker just nu komma in via tunneln på den franska sidan i Calais och vidare till Storbritannien. Men i antal är de inte så många jämfört med de stora flyktingströmmarna i Europa. Vissa EU-länder hanterar tio gånger fler asylsökande än Storbritannien. Premiärminister David Cameron anklagas för att bedriva en osolidarisk asylpolitik.

De senaste dagarna har tusentals migranter försökt ta sig in via tunneln på den franska sidan i hamnstaden Calais. Många har gång på gång kastat sig på rullande tåg och bilar, och flera personer har dött i olyckor på vägen mot Folkstone i Storbritannen.

– Det är ett myller av människor som kommer över Medelhavet som söker ett bättre liv, som vill komma till Storbritannien eftersom det finns jobb och en växande ekonomi här, sa Storbritanniens premiärminister David Cameron till tv-kanalen ITV News.

Flyktingkrisen i Europa

David Camerons uttalande och regeringens förslag om att bygga högre murar vid tunnelns ingång, för att stävja flyktingströmmen, har mött massiv kritik – både i Storbritannien och av EU-kommissionen.

Cameron anklagas för att ”avhumaisera” flyktingarna och hävda att de är lycksökare snarare än ”riktiga” flyktingar.

Efterlyser solidaritet

Arbetarpartiet Labour menar att David Cameron ska avbryta sin semester och resa till Calais för att se flyktingströmmen med egna ögon.

– Det behövs mer solidaritet och ansvar för att hantera migrationsströmmarna i Europa, betonade Dimitris Avramopoulos, EU-kommissionär för migration.

Internationella organisationen för migration (IOM) vill också se ett bredare europeiskt samarbete för att hjälpa migranter som försöker komma in via tunneln i Calais.

Jonathan Portes, chef för det nationella institutet för ekonomiskt och social forskning, slog fast att migration inte är ett isolerat brittiskt problem, utan globalt, som inte kommer att lösas med mer stängsel, rapporterar The Guardian.

Flyktingrådet i Storbritannien uttryckte djup oro samtidigt som landets inrikesminister James Broken försvarade ett förslag om att slopa förmåner för familjer som inte får asyl som ett sätt att signalera att Storbritannien inte är ”ett land av mjölk och honung”.

Tyskland har flest asylsökande

Under årets första tre månader har mer än en kvarts miljon människor ansökt om asyl i en medlemsstat i EU. 7.300 av dem har sökt asyl i Storbritannien, vilket är en tiondel så många jämfört med Tyskland.

Migrationsfrågan är en av EU:s stora stötestenar och när EU:s migrationsministrar möttes i juli, lyckades inte EU-länderna enas kring hur fördelningen av migranterna ska se ut.  

Storbritannien vägrade – tillsammans med Österrike och Ungern – att ta emot fler migranter.

De som ändå lyckas ta sig till Storbritannien kommer sannolikt att beviljas flyktingstatus eller humanitärt skydd.

Storbritannien ger flyktingstatus till cirka 40 procent av de migranter som söker asyl, inte långt från genomsnittet i EU som helhet.

Operatören som driver Eurotunneln meddelade i förra veckan att de blockerat över 37.000 försök att passera tunneln från januari i år, enligt nättidningen EUObserver.

Rekordmånga på flykt

Aldrig någonsin har så många människor varit på flykt som nu. Nästan 60 miljoner människor befinner sig på flykt. De flesta är internflyktingar inom sitt eget lands gränser.

Antalet flyktingar och asylsökande i Turkiet väntas stiga till nästan 1,9 miljoner 2015, varav 1,7 miljoner är flyktingar från Syrien.

I Libanon noteras 1,9 miljoner flyktingar och asylsökande i år, och i Jordanien ligger siffran på dryga miljonen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Fakta: Asylsökande första kvartalet 2015

  1. Tyskland,  73.100
  2. Ungern, 32.800
  3. Italien, 15.200
  4. Frankrike, 14.800
  5. Sverige, 11.400
  6. Österrike, 9.700
  7. Storbritannien, 7 300.

Källa: Eurostat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet