Foto: TT arkiv

Flyktingströmmen tilltar från Libyen till EU

Uppdaterad
Publicerad

Det varmare vädret får människor från Afrika och Mellanöstern att ge sig ut på den livsfarliga båtresan från Libyen till Italien. Kustbevakningen, som deltar i EU:s gränsövervakning, räknar med att de som försöker korsa havet blir fler än tidigare.

På bara fyra dagar i början av förra veckan kom drygt 5.500 människor med båtar från Libyen till Italien i hopp om ett bättre liv i EU. Statistiken från FN-organet IOM motsvarar drygt en fjärdedel av dem som kommit samma väg sedan det nya året. Siffran skvallrar om att säsongen precis har inletts och att hundratusentals andra kommer att ge sig ut på samma resa innan året är slut.

– Sjön är inte lika hård nu som under vintermånaderna och risken att frysa ihjäl i vattnet är mindre. Det händer tyvärr rätt ofta under januari och februari, säger IOM:s talesperson Joel Millman.

Sämre båtar än tidigare

Migranterna som korsar Medelhavet har minskat drastiskt jämfört med i fjol. Fram till den 22 mars i år låg siffran på drygt 25.000 människor – alltså mer än sex gånger färre än de 163.000 som kom under samma tidsperiod 2016.

Den enskilt största förklaringen till nedgången är EU:s flyktingavtal med Turkiet som försvårat rutten mellan Turkiet och den grekiska övärlden – men dödsfallen är fler. Hittills har 559 människor omkommit, av dem har 515 dött på den så kallade centralrutten mellan Libyen och Italien.

Millman säger att den stora skillnaden mot tidigare är att båtarna som smugglarna använder är mindre sjödugliga.

– Det finns de som luras till EU för att hamna i prostitution och människohandel, och såklart många andra som har släkt och vänner som gjort samma resa. Det är beklagligt att en del medelklassfamiljer i Afrika säljer allt de har för att betala de tusentals euro som resan kostar, de låter sig övertygas om att livet är bättre i Europa och att det kommer att vara värt det så länge de överlever.

Sverige skickar fartyg

Svenska Kustbevakningen skickar ett spaningsflygplan till havet mellan Italien och Libyen under maj för att delta i EU:s gränsövervakningsoperation Triton och bidrar med kombinationsfartyget KBV 002 Triton i samma område under juni–augusti.

Kustbevakningen deltog i operationen med systerfartyget Poseidon under sommaren 2015. Kenneth Neijnes, biträdande operativ chef, väntar sig fler migranter än då.

– Det finns ett högt tryck av migranter som vill komma till EU, och det finns också fler migranter i Libyen än tidigare. Min bild är att det är människor som har en jävligt besvärlig situation där de bor och lever, och som vill få det prövat i EU om de har flyktingskäl, säger han.

  • Just nu deltar Sverige med två patrullbåtar som är stationerade på den grekiska ön Lesbos. Tio svenskar ingår i insatsen som pågått sedan oktober 2015 och upphör i slutet av april.
  • Under maj skickar Sverige ett havsövervakningsflygplan till den italienska ön Sicilien. Fem personer ingår i styrkan.
  • Kombinationsfartyget KBV 002 Triton befinner sig på Medelhavet mellan Italien och Libyen för att kontrollera EU:s havsgräns och rädda migranter i sjönöd. Den roterande besättningen på 24 personer utgörs av personal från Kustbevakningen, svensk polis och sjukvårdare.
  • EU:s gränsövervakningsoperation Triton leds av Italien.

Källa: Kustbevakningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer