Syriska barn i staden Aleppo, 2 januari 2013. Foto: Scanpix

FN: Över 60.000 har dödats i Syriens inbördeskrig

Uppdaterad
Publicerad

FN uppger att minst 60.000 människor hittills har dödats under inbördeskriget i Syrien.

Dödstalet är ”mycket högre än befarat” säger FN:s människorättschef Navi Pillay enligt Reuters.

Under fem månaders tid har forskare gått igenom uppgifter från sju olika källor. På så sätt har de fått fram en lista över 59.648 individer som rapporterats döda mellan 15 mars 2011 och 30 november 2012.

”Chockerande”

– Givet att konflikten sedan dess inte har avtagit i intensitet kan vi anta fler än 60.000 människor nu har dödats, säger Navi Pillay enligt Reuters.

– Dödssiffran är mycket högre än vi befarade och är verkligen chockerande, tillägger hon.

Två år av oro

Motståndet mot regimen i Syrien inleddes med protester i slutet av januari 2011. Missnöjesyttringarna var inspirerade av protesterna i en rad andra länder under den så kallade arabiska våren.

Från och med de landsomfattande demostrationerna den 15 mars 2011 har konflikten fått en allt mer våldsam karaktär och efter hand utvecklats till ett rent inbördeskrig.

Framför allt den syriska regimen har kritserats av omvärlden för övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna, men övergrepp har även förekommit från oppositionsstyrkornas sida.

Till skillnad från vid exempelvis revolutionen i Libyen så har världssamfundet hittills valt att inte gå in i Syrien.

Fakta: Kriget i Syrien

Visa

* FN uppskattar nu att cirka 60.000 människor dödats under det syriska upproret som bröt ut i mars förra året.

* Nästan 510.000 syrier har flytt till grannländerna enligt FN:s statistik, och över två miljoner beräknas vara på flykt inne i landet.

* Utomlands erkänns i hög utsträckning nybildade oppositionsalliansen Syriska nationella koalitionen som legitim företrädare för folket.

* Regimen tolererar en annan sammanslutning, NCCDC, som har band till Moskva och motsätter sig utländsk intervention i Syrien.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet