Syriens president Bashar al-Assad, höger, träffade FN:s biståndschef Martin Grffiths, vänster, i Syriens huvudstad Damaskus, under måndagen. Foto: Det syriska presidentskapets Facebooksida/AP/TT

FN-chefen: Assad går med på att öppna två gränsövergångar

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad går med på att tillåta biståndsleveranser från FN till oppositionstyrda nordvästra Syrien genom ytterligare två gränsövergångar från Turkiet under tre månader, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres under måndagen. Det rapporterar Reuters.

Hittills har det bara funnits en gränsövergång öppen, vilket kraftigt begränsat leveranser av nödvändigt bistånd till det skalvdrabbade landet.

Assad har nu godkänt att övergångarna vid Bab Al-Salam och Al Ra'ee kan öppnas, säger Guterres i ett uttalande efter att FN:s biståndschef Martin Griffiths träffat den syriske presidenten i Damaskus på måndagen.

Beslutet innebär att FN nu kan använda totalt tre gränsövergångar från Turkiet för att nå det nordvästra territoriet.

– Att öppna dessa övergångar – samtidigt som man underlättar för humanitär tillgång, påskyndar visumgodkännanden och underlättar resor mellan knutpunkter – kommer att möjliggöra mer bistånd att levereras snabbare, säger Guterres.

”Brott mot suveränitet”

Den syriska regeringen har motsatt sig leveranserna över gränsen och beskrivit det som ett brott mot landets suveränitet.

SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén berättade mer under söndagen om hur inbördeskriget i Syrien påverkat besluten kring bistånd. Se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De internationella hjälpleveranserna till de drabbade rebellkontrollerade områdena i Syrien har inte kommit fram. Orsaken är att regimen i Damaskus satt sig på tvären på grund av det pågående inbördeskriget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.