Många tält har satts upp för att ge tak över huvudet till dem som förlorat sina hem i veckans jordbävning i Turkiet och Syrien. Foto: OZAN KOSE/AFP

FN: Över fem miljoner syrier kan vara hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Över fem miljoner människor i Syrien kan ha blivit hemlösa på grund av den förödande jordbävning som drabbade landet och Turkiet i måndags, enligt Sivanka Dhanapala, FN:s flyktingkommissionär för Syrien.

FN uppskattar att nära 5,4 miljoner människor som påverkas av skalven kommer att behöva hjälp med tak över huvudet runt om i landet.

– Det är en enorm siffra och drabbar en befolkning där många redan saknar hem, säger Dhanapala.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

– För Syrien är det här en kris i krisen. Vi har haft en ekonomisk chock, covid och är nu djupt inne i vintern.

Personer som överlevt skalven har samlats vid läger för människor som drivits på flykt från andra delar av Syrien på grund av 12 års krig. Många har förlorat sina hem och är för rädda för att återvända till skadade byggnader.

Minst 23 700 personer i Turkiet och Syrien har omkommit och 78 000 har skadats till följd av skalven, som är en av de värsta katastroferna som drabbat regionen på ett århundrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet