FN-chefen: ”Mordbrand på vårt enda hem”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på IPCC:s klimatrapport är starka. FN:s generalsekreterare António Guterres riktar tydlig kritik mot de största utsläpparna i världen.

– De gör sig skyldiga till mordbrand på vårt enda hem, säger han.

Det är en ödesmättad rapport som IPCC släppt i dag. Arters utrotning, dödliga värmeböljor och redan svår vattenbrist förvärras när temperaturerna stiger.

Ökningen av väder- och klimatextremer har redan lett till ”oåterkalleliga effekter” i såväl det mänskliga samhället som i naturens värld, framhåller IPCC-rapporten som gör klart att det här bara är början.

Klimatkrisen

– Aldrig tidigare har så mycket stått på spel för vår planet, sa IPCC:s ordförande ordförande Hoesung Lee på en presskonferens under måndagen.

”Varje sekund räknas”

FN-chefen António Guterres skriver på Twitter att han är både arg och orolig. ”Jag har sett många rapporter, men ingenting likt den nya IPCC-rapporten – som en kartbok över mänskligt lidande” fortsätter han.

I ett videomeddelande uttrycker han också stor besvikelse över regeringars vilja, handlingskraft och förmåga att ta itu med klimatproblemen.

– Varje sekund räknas. Bristen på ledarskap är kriminell.

Sverige är mer utsatta

Sverige är inte heller skonat från klimatförändringarna. Men i den allmänna debatten tar klimatriskerna liten plats, menar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

– Vi måste inse allvaret. Sverige är inte mer förskonat för klimatriskerna. En 1,5 graders temperaturökning bedöms för Sverige och de nordiska länderna länderna motsvara ungefär 3 graders temperaturhöjning i form av klimatkonsekvenser. På det sättet är vi mer utsatta, säger hon till TT.

Regeringen arbetar med klimatanpassningen i två spår förklarar Annika Strandhäll.

– Det ena är att klimatsäkra Sverige och få mer beredskap på plats. I år går 500 miljoner kronor till detta, jämfört med 25 miljoner förra året, säger hon. Bland annat vill regeringen att alla kommuner framöver ska bli skyldiga att ha skyfallsplaner.

Det andra spåret handlar om att se till att nå utsläppsmålen. Där nämner hon infångning och lagring av koldioxid som en viktig åtgärd, liksom elektrifieringen av den svenska fordonsflottan.

– Vi kan inte börja tumma med den politik som krävs för att nå dit. Vi ser nu att reduktionsplikten funkar till exempel.

Missa inget om klimatet. Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet