FN-trupper vid flyktinglägret Abou Shouk i norra Darfur. Foto: TT

FN drar sig tillbaka från Darfur – lämnar säkerheten åt Sudan

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har beslutat att vid årsskiftet avsluta den fredsbevarande insatsen Unamid i Darfur. Ansvaret för att bevara fred och säkerhet lämnas över till Sudans regering.

Tillbakadragandet av soldaterna ska vara avslutat den sista juni. Insatsen har pågått sedan 2007 och som mest har 16 000 FN-soldater varit på plats samtidigt.

Amnesty International kritiserar beslutet och vill att insatsen ska fortsätta. ”FN:s säkerhetsråd måste förlänga mandatet för de fredsbevarande styrkorna med minst sex månader, på grund av regeringens misslyckande med att skydda civila”, hette det i i ett uttalande från organisationen tidigare i december.

Konflikten i Darfur har enligt FN krävt närmare 300 000 liv. 2,5 miljoner människor är i dag på flykt från sina hem till följd av oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.