Offren för gårdagens dåd i St: Petersburg hedras. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FN fördömer attacken i S:t Petersburg: Barbarisk

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd fördömer kraftigt den ”barbariska och fega terroristattack” som dödade 14 människor och skadade 49 i tunnelbanan i ryska S:t Petersburg.
En källa uppger att underrättelsetjänsten kan ha känt till planer på ett terrordåd i staden.

Enligt uppgifter till den ryska tidningen Kommersant kände den ryska underrättelsetjänsten i förväg till att det fanns planer på en terrorattack i S:t Petersburg. Tidningen uppger att informationen om den planerade attacken kom från en rysk person som haft kontakt med terrorrörelsen IS, men myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna, rapporterar finska nyhetsbyrån STT.

LÄS MER: Minst elva personer döda i explosionen

FN:s säkerhetsråd kräver i ett uttalande att förövarna ska ställas inför rätta och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att bilderna från S:t Petersburg är ”hjärtskärande”

”Ni kan vara säkra på att USA kommer att stötta Ryssland i att besegra dessa extremister som fortsätter att skada oskyldiga människor”, säger Haley i ett uttalande.

Ingen har tagit på sig ansvaret för explosionen.

Terrordåd utreds

Explosionen på ett tåg på väg mellan Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet i S:t Petersburg kom efter att terrorrörelsen IS uppmanat till attacker mot Ryssland, som hämnd för landets militära ingripande i Syrien.

Hela tunnelbanan i Rysslands näst största stad stängdes i flera timmar då säkerhetsstyrkor meddelade att en bomb hade desarmerats på en annan tunnelbanestation.

LÄS MER: Två jagas efter explosionen i S:t Petersburg

Källor till den statliga nyhetsbyrån Interfax säger att det rör sig om ett självmordsdåd.

Rysslands särskilda åklagarämbete, SK, utreder ett ”terrordåd”, men meddelar att även andra möjliga orsaker till explosionen utreds.

På rysk tv visades bilder på den utblåsta dörren till tunnelbanevagnen och blodiga kroppar som låg spridda på perrongen.

Tre dagars sorg

Stadens borgmästare har utlyst tre dagars sorg. Landets president Vladimir Putin, som råkade befinna sig i staden vid attacken, lade sent på kvällen ned en bukett röda blommor vid entrén till stationen, efter att ha suttit i möte med säkerhetstjänsten FSB, räddningspersonal och inrikesdepartementet.

LÄS MER: Svenske David var minuter i från explosionen

USA:s president Donald Trump har talat med Putin och har lovat ”fullt stöd” för Rysslands svar på attacken, meddelar Vita huset. Trump gav sina kondoleanser och fördömde attacken.

”President Trump och president Putin är överens om att terrorismen snabbt och beslutsamt måste besegras”, skriver Vita huset i ett uttalande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer explosionen som ”barbarisk”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i S:t Petersburg

Mer i ämnet