Barack Obama var tydlig i beskedet om en attack mot Syrien.

Obama: Vi kan inte vända ryggen till

Uppdaterad
Publicerad

USA är nära en attack mot Syrien.
I ett tal i kväll säger USA:s president Barack Obama att det kan ske när som helst: – Det kan hända i morgon, om en vecka, eller om en månad. Men jag är beredd att ge ordern, säger Obama.

Under söndagen ska FN-inspektörerna som varit inne i Syrien rapportera till FN-chefen Ban-Ki Moon om sina undersökningar angående den misstänkta kemgasattacken i Syrien.

Samtidigt säger Barack Obama i ett tal på lördagen att han är beredd att gå vidare även utan stöd i FN:s säkerhetsråd, men han söker ett stöd i den amerikanska kongressen.

– Min fråga till kongressen och alla i världssamfundet är: Ska en diktator kunna gasa ihjäl hundratals barn utan att betala för det? säger Obama och fortsätter:

– Vi är USA – och vi kan inte vända ryggen till det som hänt i Damaskus.

Obama svarade inte på några frågor, på vägen ut från presskonferensen ropade en reporter efter Obama och frågade om han kommer att gå vidare även utan stöd i kongressen, men frågan förblev obesvarad.

Republikanskt svar

De republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham sade på lördagen att de inte kommer ställa sig bakom isolerade militära ingrepp i Syrien om de inte är del av en större strategi.

– Vi kan inte med gott samvete ställa oss bakom isolerade militära anfall i Syrien som inte är del av en större strategi för att ändra oddsen på slagfältet, nå presidentens uttalade mål att få bort Assad från makten och få slut på konflikten, vilken är ett växande hot mot vår nationella säkerhet, sade de i ett uttalande.

Ytterligare fartyg på plats

Tidigare under dagen kom rapporter från Reuters om att ett sjätte amerikanskt fartyg, utrustat med kryssningsmissiler, nu finns på plats i östra Medelhavet.

En amerikansk tjänsteman säger till nyhetsbyrån att fartyget är där som en försiktighetsåtgärd.

AFP rapporterar att Syrien väntar sig en militärattack ”när som helst”.

– Vi väntar oss en attack när som helst. Vi är redo att slå tillbaka när som helst, uppger en säkerhetstjänsteman för AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet