Ett efter ett kan containerfartygen nu fortsätta sin färd genom Suezkanalen i Egypten, ihärdigt bevakade av journalister. Men enligt FN kommer det ta upp till fem dagar innan köerna släpper och den viktiga transportleden fungerar som den ska igen. Foto: Tarek Wajeh, AFP/TT

FN: Kan ta dagar innan fartygsköerna släppt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gigantiska containerfartyget Ever Given nu dragits loss från sandbankarna i Suezkanalen kan det ta lång tid innan de fartyg som suttit fast  i köerna kan komma vidare med sin last. Det menar FN:s handelsorganisation UNCTAD.

Trafiken på Suezkanalen har nu kommit igång och enligt egyptiska myndigheter kommer 140 fartyg kunna passera på den viktiga vattenvägen under tisdagsdygnet.

Men närmare 300 fraktfartyg väntar fortfarande på att komma iväg. Och väntan riskerar att dra ut på tiden spår FN:s handelsorgan UNCTAD enligt Reuters.

– Det kan ta fyra-fem dagar innan de sista fartygen kan komma i väg, och att hämta in förseningarna i destinationshamnarna kommer att ta ännu längre tid, säger FN-organets logistikexpert Jan Hoffman.

Egyptens president al-Sisi har också besökt kanalmyndighetens kontor i Ismailia. Där betonade han hur incidenten med Ever Givens grundstötning visat hur viktig vattenvägen är för den globala handeln:

– Det här var ingenting vi (egyptier) hoppades på, men ödet ville annorlunda. Nu har det visat kanalens betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.