Ärkesbiskop Silvano Tomasi, till vänster, talar med biskop Charles Scicluna under utfrågningen i Genéve. Foto: AP

FN konfronterar Vatikanen om pedofili

Uppdaterad
Publicerad

Vatikanen får nu skarp kritik av FN för sin hantering av prästers sexualla övergrepp på barn. FN:s barnrättskommitté menar att Vatikanen skyddar de pedofilanklagade prästerna på bekostnad av offren. 

I en direktsänd FN-utfrågning i Genève konfronteras nu Vatikanen, för första gången, offentligt om prästers sexualla övergrepp mot barn.

Kyrkan fick frågan om varför de fortsätter att beskriva händelserna som ett brott mot moral, snarare än ett brott mot barn. Ärkebiskop Silvano Tomasi svarade att den här typen av brott ”aldrig rättfärdigas” och att barn aldrig ska kränkas.

Biskop Charles Scicluna sade att kyrkan inte uppmuntrar till att mörklägga övergrepp, men att ”saker måste göras annorlunda”.

Hundratals fall

Vatikanen har tidgare fått påtryckningar från FN:s kommitté för barns rättigheter om att de ska förklara sig och agera, men har vägrat.

Det var 2010 som det började uppdagas att präster utsatt barn för sexuella övergrepp, både inom och utom Europa. Och därefter har hundratatals pedofili-fall kommit upp till ytan.

Välkomnas av offer

Utfrågningen i Genève välkomnas särskilt av Teodoro Pulvirenti, en italienare som under sin tonårstid blev misshandlad av en präst på Sicilien.

– Jag hoppas att kyrkan nu slutar att mörka de sexualla övergreppen; det här hemlighetsmakeriet måste få ett slut, säger han till AP.

Förutom kritik kan FN-kommittén komma med förslag och rekommendationer. Påven har kritiserats för att inte göra tillräckligt i frågan.

Fakta: Några exempel på sexövergrepp inom kyrkan

Irland – i en rapport som publicerades 2009 framkom att sexuell och psykisk misshandel var ”endemiskt” i katolska skolor och barnhem under större delen av 1920-talet.

Italien – den katolska kyrkan i Italien medgav 2010 att cirka 100 fall av pedofila präster hade rapporterats under tio år.

Tyskland – år 2012 erkände en katolsk präst att han utsatt tre pojkar för sexeulla övergrepp under ett helt decennium.

Belgien – biskopen i Brygge avgick i april 2010 efter att ha erkänt att han begått sexuella övergrepp mot en ung pojke under ett års tid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.