En arkivbild från ett av Nordkoreas robottester visas på japansk tv efter Nordkoreas senaste provskjutning. Foto: Koji Sasahara/AP/TT

FN-krismöte efter Nordkoreas robottest

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte efter Nordkoreas senaste robotprovskjutning. Roboten var en ny typ av sorten som kan avfyras under vatten från en ubåt, uppger Nordkorea.

Säkerhetsrådets extrainkallade möte kommer att hållas på onsdagen på initiativ av Storbritannien och USA, uppger diplomatkällor till nyhetsbyrån AFP.

Ska ha färdats 590 kilometer

Nordkorea provsköt på tisdagen en typ av ballistisk kortdistansrobot som kan avfyras under vattnet från en ubåt, på engelska förkortat SLBM, enligt Sydkoreas militär. Det bekräftas nu av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, som rapporterar att det rörde sig om en ny typ av SLBM-robot med ”massor av avancerad styrningsteknik”.

Roboten ska ha skjutits mot havet öster om Koreahalvön. Den färdades omkring 590 kilometer och nådde en maxhöjd på 60 kilometer, uppger en sydkoreansk källa för AFP.

Flera provskjutningar

Vita huset betonar att den senaste provskjutningen ytterligare understryker att det är brådskande att få i gång en dialog med Nordkoreas styre.

– Vårt erbjudande kvarstår om att träffas var som helst, när som helst, villkorslöst, säger Vita husets talesperson Jen Psaki.

Nordkorea har de senaste veckorna provskjutit flera olika typer av robotar. Bland annat säger sig landet ha testat en så kallad hypersonisk robot, en teknik som beskrivs som ett framtida supervapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.