Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN-larm om svår situation för civila i Ukraina Foto: SVT

FN-larm om svår situation för civila i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har resulterat i omfattande brott mot mänskliga rättigheter, det slår FN fast i en ny rapport.

– Kriget sker på en fruktansvärd mänsklig kostnad, säger Matilda Bogner, chef FN:s humanitära insats i Ukraina.

Flera fall av godtyckliga avrättningar, bortföranden, sexuella övergrepp, tortyr samt uppgifter om bortförda barn har kunnat verifieras i rapporten som släpptes på fredagen. Det framgår även att misshandel och tortyr i samband med godtyckligt frihetsberövande och påtvingade försvinnanden av civila är mycket förekommande.

– 90 procent av de 127 personer vi intervjuat efter fritagning uppger att ryska säkerhetsstyrkor utsatt dem för tortyr och misshandel. I vissa av fallen har även sexuellt våld förekommit, säger Matilda Bogner, chef FN:s humanitära insats i Ukraina vid en presskonferens i Kiev på fredagen.

Under samma tidsperiod har FN kunnat dokumentera 91 fall av försvinnanden och godtyckligt frihetsberövande utförda av ukrainska styrkor. Även i dessa fall har det förekommit tortyr och misshandel.

Stort mörkertal

Totalt har FN dokumenterat mer än 8 000 döda och nästan 14 000 skadade bland civilbefolkningen sedan krigets början. Matilda Bogner understryker dock att den riktiga siffran troligtvis är högre. Drygt 90 procent av dödsfallen och skadorna anses vara orsakade av robotar, explosiva vapen och minor.

Hör utrikesreporter Bert Sundström analysera FN-rapporten i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.