Homs under attack på måndagen Foto: Scanpix

FN: Syrien befinner sig i inbördeskrig

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för FN:s fredsbevarande styrka i Syrien hävdar att landet befinner sig i inbördeskrig, Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. I dag utsattes också FN:s observatörer för stenkastning och beskjutning.

Enligt chefen för den fredsbevarande styrkan Herve Ladsous råder nu ett fullskaligt inbördeskrig  i Syrien. Ladsous beskriver läget i landet som en ”massiv ökning” av våld.

Hervé Ladsous sade på tisdagen att syriska regeringen försöker återta de stora områden i städer och samhällen som den förlorat.

Det var i en intervju med Reuters som Ladsous svarade  ”ja , jag tror vi kan säga så” på frågan om striderna i Syrien kan beskrivas som ett inbördeskrig.

-Det är tydligt att regeringen förlorat stora områden i flera städer och försöker återta kontrollen över de områdena, sade Ladsous.

Kort efter uttalandet från chefen för fredsstyrkorna förklarade USA:s utrikesminister Hillary Clinton att utan framsteg i implementeringen av FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan blir det svårt att förlänga FN:s uppdrag i Syrien när dess mandat sent i juli tar slut.

Clinton uttrycker också oro för att Ryssland eventuellt kan sälja stridshelikoptrar till Syrien. Den syriska regimen har, enligt FN:s observatörer, använt helikoptrar för att angripa oppositionella fästen.

Oppositionen förnekar inbördeskrig

Den största syriska oppositionsgruppen, Syriska nationella rådet (SNC), delar inte bilden av situationen i Syrien som ett inbördeskrig.

-Det kan förefalla i vissa området som om det finns något som liknar ett inbördeskrig, säger NTC:s taleskvinna Basma Kodmani i telefon till TT.

-Men vår definition är något annorlunda – det här är en strategi från regimen.

Den syriska regimen har anklagats för att, främst genom att spela på rädsla för den sunnitiska majoritetsbefolkningen, underblåsa spänningar mellan etniska och religiösa grupper i landet för att cementera det stöd den har bland minoriteter.

-Ur vårt perspektiv finns det en systematisk strategi från regimen för att dela landet längst med sekteristiska skiljelinjer, säger Kodmani.

-Men vi vet att det finns tillräckligt många grupper på marken som arbetar för att hindra detta.

Stenkastning

Det var olika folksamlingar som kastade sten när FN:s observatörer försökte nå byn al-Haffa, där flera personer uppges ha dödats i dag,

Dessutom har tre av observatörsgruppens bilar beskjutits. Det uppger FN enligt nyhetsbyrån Reuters.

Aktivister i Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR) uppger att minst 42 människor dödats i Syrien under tisdagen.

Minst 15 personer ska ha dödats i staden Homs, medan åtta mist livet i byn al-Haffa.

I cirka en vecka har offensiven mot al-Haffa pågått. Människor dör dagligen och skräcken för ännu en massaker växer.

-Trupperna åker från plats till plats och dödandet slutar inte. Varje dag dör sex eller sju människor av granateld men vi är rädda för att hundra ska dö, säger Sami Ibrahim, talesman för SNHR, i telefon till TT från Homs.

Regimen sätter enligt SNHR in allt tyngre vapen för att kväsa upproret och aktivister anklagar omvärlden för passivitet.

-Nu, efter bristen på handling från omvärlden, har regimen uppmuntrats att allt mer använda beskjutning från flyg och helikoptrar, säger Sami Ibrahim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet