Tusentals demonstrerade i staden Mareh efter rapporterna om massakern i Treimsa. Foto: Scanpix

FN-observatörer på plats i Treimsa

Uppdaterad
Publicerad

Massakern i den syriska byn har fördömts världen över.

FN:s observatörer lyckades på lördagen komma fram till det syriska samhället Treimsa. Uppgifterna om massakern där har mötts av kraftfulla fördömanden från omvärlden – men exakt vad som skett är höljt i dunkel.

Dödssiffran varierar. Rebelledaren Abu Muhammad, baserad nära Treimsa, säger att över 200 människor slaktades i en massaker. Ramo Abdel Rahman från det Syriska människorättsobservatioriet, som varit mer försiktigt och talat om dussintals rebeller bland de döda, säger till nyhetsbyrån AFP att ”det kan vara den största massakern i Syrien sedan revolutionen inleddes” efter massakern på minst 108 människor i Hula i maj.

Syrienkriget

En talesman för den syriska militären säger i stället att ”många terrorister” men inga civila dödats i Treimsa, i en ”specialoperation” mot ett av ”terrorgruppernas gömställen”.

Observatörer på plats

Förhoppningsvis kan den internationella observatörsstyrkan hjälpa till att reda ut vad som faktiskt hänt.

Sausan Ghosheh, talesperson för FN:s observatörsstyrka i Syrien, bekräftade på lördagen att dess konvoj från Damaskus lyckats ta sig fram till Treimsa, men några uppgifter om vad de sett på plats gavs inte.

En aktivist i Treimsa, hem för 7.000 människor, säger att samhället är helt tomt nu: ”Alla har dött eller flytt”.

Omvärlden chockad

Ban Ki-Moon uttryckte, liksom FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan, vrede över massakern, och kritiserade i skarpa ordalag FN:s säkerhetsråd, som är fortsatt förlamat av Ryssland.

-Jag uppmanar alla medlemsländer att gå till gemensam och avgörande handling för att omedelbart stoppa den tragedi som utvecklar sig i Syrien. Passivitet blir en licens för fortsatta massakrer, sade Ban.

Flera västländer vill införa sanktioner om den syriska regimen inte stoppar användningen av tunga vapen inom tio dagar. Ryssland säger dock nej till sanktioner och hotar lägga in veto om så krävs.

Under tiden fortsätter våldet: 118 dödsoffer i fredags. Och minst 28 spillda människoliv under lördagen, enligt observatoriet.

Fakta

Fakta: Upproret i Syrien

Syrien har sedan 1960-talet styrts av familjen al-Assad och Baath-partiet. Nuvarande presidenten Bashar al-Assad övertog makten efter fadern Hafez död år 2000.

I mars 2011 inleddes ett folkligt uppror, inspirerat av protesterna i Tunisien, Egypten och Libyen. Snart utvecklades situationen till en väpnad konflikt där regeringsarmén drabbade samman med rebellstyrkor.

Upproret är nu inne på sin 16:e månad. Enligt aktivister har 17 000 människor mist livet under tiden.

Massor av syrier har flytt till grannländer som Jordanien, Turkiet och Libanon, där FN nu har registrerat närmare 100 000 syriska flyktingar. I genomsnitt registreras 500 nya flyktingar varje dag i grannländerna. Vid årets slut beräknas antalet ha stigit till 185 000.

Källa: UNHCR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet