Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, vid en presskonferens. Arkivbild. Foto: TT

FN-råd kräver utredning om Gaza

Publicerad

FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) har röstat ja till att utreda israeliska styrkors dödliga våld mot demonstranter på Gazaremsan. Beslutet kritiseras av Israel och USA som anklagar rådet för partiskhet.

Det var vid ett särskilt sammankallat möte som UNHCR med stor majoritet röstade ja till att upprätta en särskild kommission för att utreda det dödliga våldet. Totalt var det 29 länder som röstade för och två länder som röstade emot, med 14 nedlagda röster, enligt nyhetsbyrån AP.

Resolutionen fördömer också ”det oproportionerliga och urskiljningslösa bruket av våld från de israeliska ockuperande styrkorna mot palestinska civila”.

Israelisk eld mot Gazaremsan dödade nästan 60 palestinier vid massprotester i måndags.

Den ”oberoende, internationella utredningskommissionen” som UNHRC uppmanar till ska enligt resolutionen få i uppgift att lägga fram en slutrapport i mars nästa år.

USA och Israel kritiska

Israel fördömer resolutionen och USA beskriver det som ett tecken på vad man anser vara rådets partiska fokus på Israel. Båda länder beklagade att resolutionen inte nämner islamistiska Hamas som styr på Gazaremsan, och som Israel ger skulden för våldet.

Israels ambassadör Aviva Raz Schechter säger att utredningskommissionen ”än en gång är politiskt motiverad och kommer inte förbättra läget på marken ett dugg”.

– Den beklagliga utgången av måndagens upplopp kan bara tillskrivas Hamas cyniska exploatering av dess egna befolkning i en våldsam kampanj mot Israel, sade hon.

Ifrågasätter Israels bild

Vid fredagens möte ifrågasatte FN:s höge kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Raad al-Hussein, att Israel ansträngt sig för att minimera antalet dödsoffer.

En del av demonstranterna kastade brandbomber, använde slangbellor och försökte klippa sig igenom gränsstängslet. Det ”förefaller dock inte i sig utgöra ett omedelbart hot mot liv eller om dödliga skada, som kan rättfärdiga användningen av dödligt våld”, säger al-Hussein, enligt AP.

Israels ambassadör å sin sida avfärdar det ”falska narrativet av så kallade fredliga protester”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.