Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill Egypten att klimatmötet hålls störningsfritt. Foto: Reuters

Svenska organisationer nobbar FN:s klimatmöte i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

På söndag inleds FN:s stora klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten, men kritiken är hård mot att många organisationer hindras från att delta. Och nu uppger många svenska klimatorganisationer att de inte kommer åka.

Rekordmånga – över 45 000 deltagare – är anmälda till FN:s stora klimatmöte i Egypten. Men alla känner sig inte lika välkomna.

Sharm el-Sheikh avgränsas av Röda havet på ena sidan och av taggtråd mot öknen på den andra. Enda vägen hit kantas av militära checkpoints. Säkerhetsapparaten på Sinai är extrem efter tidigare krig och terrorattacker, och vissa kallar mötet för ”klimatfortet” COP27.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Det kommer att vara praktiskt taget omöjligt för oackrediterade lokala organisationer att komma in i staden, säger Hossam Bahgat, en av Egyptens mest kända människorättsförespråkare.

Egypten styrs med järnhand

Egypten styrs sedan 2013 av en politisk elit, stödd av militären, som styr landet med järnhand.

– Vi vet sedan länge att Egypten är ett svart hål när det gäller mänskliga rättigheter, säger Richard Pearshouse, miljö- och mänskliga rättigheterchef på Human Rights Watch.

Egypten tillbakavisar kritiken. Aktivister är välkomna – men till särskilt anvisad plats i Sharm el-Sheikh.

– Egyptens regering är väldigt mån om att mötet ska vara inkluderande och att alla kan vara här och delta, säger Achraf Ibrahim, Egyptens ambassadör och koordinator för COP27.

Tasneem Essop som är chef för världens största klimatnätverk, Climate Action Network, med över 1800 organisationer i 130 länder, säger att de inte vill spela med i det narrativet.

– Sharm el Sheikh är en avskärmad plats, väldigt kontrollerad, väldigt tillrättalagd, säger hon.

Bojkottas av Greta Thunberg

Frågan är hur många som kommer. Nätverken KlimatSverige och Klimatriksdagen samlar många av Sveriges klimatgrupper, och säger till SVT att få medlemmar kommer att åka. Greta Thunberg bojkottar mötet och kräver att regimen öppnar upp samhället och släpper politiska fångar.

Men Greenpeace är redan på plats med sitt skepp i Röda havet.

– Även om det såklart är tråkigt att få unga aktivister och organisationer från globala norr är där, så är det kanske ännu viktigare att det finns representation från globala syd. Det är också därför vi har med unga klimatledare från Pakistan, Sudan, Marocko. Det är deras röster som behöver höras klart och tydligt under detta klimatmötet, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef för Greenpeace i Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet