FN:s säkerhetsråd snabbinkallas och kommer att träffas på måndag. Foto: TT

FN:s säkerhetsråd blixtinkallas efter misstänkt kemattack

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda två gånger på måndag med anledning av den misstänkta kemvapenattacken i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland kallade under söndagen till möte i säkerhetsrådet för att diskutera ”internationella hot mot fred och säkerhet”.

En minut senare kallade nio länder, bland dem USA, Sverige, Frankrike och Storbritannien, till ett möte för att diskutera den misstänkta kemvapenattacken i Syrien i lördags, skriver Reuters.

Rysk protest mot mötesordning

Peru, som leder säkerhetsrådet under april, schemalade först mötet om kemvapenattacken på måndagsmorgonen och det av Ryssland begärda mötet på eftermiddagen.

Ryssland insisterade dock på att få hålla sitt möte först, då deras begäran inlämnats först.

Kemvapenanklagelser mot Assad

Många hjälp- och biståndsorgansationer hävdar att Assadregimens styrkor använt kemvapen i en attack mot rebellfästet Douma i östra Ghouta i lördags, och kräver nu att rapporterna utreds.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har kallat rapporterna om kemvapen ”mycket oroande” och menar att bombningarna av Douma utgör en ”djup kränkning av internationell humanitär rätt”. Såväl EU som flera världsledare har också fördömt uppgifterna.

USA har klargjort att man inte utesluter en robotattack som vedergällning. Sveriges utrikesminister Margot Wallström har även hon yttrat sitt fördömande, och Sverige är ett av de nio länder som begärt ett snabbinkallat möte i säkerhetsrådet.

Förnekar uppgifterna

Syrien och Ryssland nekar samstämmigt till att några attacker med kemvapen förekommit från Assadregimens håll.

Syriska regeringsstyrkor har nu återtagit nästan hela östra Ghouta.

Douma, det sista rebellfästet, har varit hårt ansatt av flyganfall de senaste tre dagarna, och nu meddelar den kvarvarande rebellgruppen Jaysh al-Islam att de är beredda att släppa sina fångar i utbyte mot fri lejd till norra Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer