USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: TT

Trump går till personattack mot Putin i kommentar om attacken i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta kemvapenattacken i Syrien förfärar flertalet politiker, däribland USA:s president Donald Trump. I en kommentar på Twitter går han till hårt angrepp mot Rysslands president: ”President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stötta djuret Assad.” Dessutom utesluter inte USA att svara med en robotattack.

Utrikesminister Margot Wallström och USA:s president Donald Trump finns bland dem som förfäras över eller fördömer den misstänkta kemvapenattacken i Syrien.

Trump kräver att de syriska styrkorna släpper in andra länder i det drabbade området för att kunna bistå med medicinsk vård samt kontrollera om kemvapen faktiskt har använts. På Twitter skriver han bland annat: ”Ytterligare en humanitär katastrof utan anledning. SJUKT.”

Syrienkriget

Personattack mot Putin

Trump twittrade vidare under söndagen att många ska ha dödats och han pekar ut Syriens president Bashar al-Assad, Rysslands president Vladimir Putin och Iran som ansvariga: ”President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stötta djuret Assad. Ska betala ett högt pris.”

På Twitter valde USA:s president Donald Trump att kommentera lördagens händelser i Syrien. Han gick hårt åt Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Skärmdump från president Donald Trumps Twitterflöde.

Enligt tyska tidningen Focus är det första gången som Trump går till en så personlig attack mot Rysslands president som denna.

Thomas Bossert, säkerhetsrådgivare i Vita huset, säger att USA utreder vad som har hänt men att bilderna från Douma är ”fruktansvärda”. Bossert utesluter inte en robotattack som vedergällning för händelsen, säger han till ABC News enligt TT.

Även Margot Wallström twittrade om lördagens händelser i Syrien: ”Förfärad av rapporter om attack med kemiska vapen i Douma. En utredning måste inledas omedelbart. Straffrihet är inte ett alternativ. Sverige kommer att kräva åtgärder av lämpliga internationella organ, inklusive FN:s säkerhetsråd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet