FN:s säkerhetsråd i krismöte om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

De brutala bilderna på dödade barn i Hula får väst- och arabvärlden att rasa. Men Syriens regim förnekar all inblandning och Ryssland tvivlar på vem som ska ges skulden för massakern.

”Världen tittar åt ett annat håll. Gör du också det?” undrade The Independent på söndagen, då flera brittiska tidningar publicerade blodiga bilder på de över 30 barn under tio år som dödades i striderna i Hula i fredags.

”Vi anser att vi måste chockeras ibland. Vi måste ta upp omvärldens oförmåga att skydda de här barnen”, motiverade Independents chefredaktör John Mullin.

Hague till Moskva

FN:s ledning kräver att de skyldiga ställs till svars.

”Att frågan förs till FN:s säkerhetsråd är viktigt också för att söka bevara enigheten i det internationella samfundets reaktion. Skulle den spricka skulle vägen till det öppna och fullständiga inbördeskriget snabbt öppnas”, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på sin blogg.

Särskilde Syrien-sändebudet Kofi Annan kommer själv till Syrien på måndagen för att undersöka läget. Chefen för FN-observatörerna i Syrien, Robert Mood, gav på söndagen sin redogörelse för säkerhetsrådet – som höll ett extrainsatt krismöte – via videolänk från Damaskus. Enligt diplomater rapporterade Mood att 108 människor dödades och 300 skadades i massakern i Hula. Han ska också ha sagt att offren dödades av granatsplitter eller skott på nära håll.

Storbritanniens utrikesminister William Hague åker samtidigt till Moskva för att försöka få med sin ryske kollega Sergej Lavrov på hårdare tag.

Svär sig fri

Den syriska regimen svor sig under tiden fri från alla anklagelser.

-Terrorister attackerade från klockan 14 till klockan 23. Inte en enda syrisk stridsvagn ryckte in. De syriska styrkorna lämnade inte sina positioner, sade Jihad al-Makdissi, talesman för Syriens utrikesdepartement, när han på söndagen meddelade att en militär-juridisk kommitté fått i uppdrag att utreda saken.

Rysslands viceambassadör till FN, Igor Pankin, uttalade tvivel om den syriska regeringens skuld till massakern i Hula.

-Vi behöver fastslå huruvida det var de syriska myndigheterna. Det finns substantiell grund att tro att majoriteten av dem som dödades blev antingen huggna, knivskurna eller avrättade på nära håll, sade Pankin till journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet