Sedan den 30 mars har minst 120 palestinier dödats i protesterna. Foto: AP/TT

FN ska rösta om Gaza-resolution

Publicerad

Under fredagens protester i Gaza har minst tre dödats och över 600 skadats, uppger palestinska vårdmyndigheter. Nästa vecka, på ett extrainsatt möte, ska FN:s generalförsamling rösta om en resolution kring oroligheterna.

Oroligheterna längs Gazaremsan fortsätter och sedan USA:s ambassadflytt till Jerusalem har våldet eskalerat på flera håll.

Under fredagens protester ska en av de tre döda vara en 15-årig pojke, enligt palestinska vårdmyndigheter. Israeliska soldater avfyrade skott och tårgas för att skydda gränsstaketet och skingra massan på uppemot 10 000 människor. Över 600 palestinier skadades.

Protester sedan mars

Fredagsprotesterna har pågått sedan den 30 mars och har hittills lämnat minst 129 döda efter sig. Inga israeler uppges ha dödats i samband med protesterna. Enligt Israel har flera av de som dödats varit beväpnade personer som tagit skydd bakom civila.

Under nästa vecka ska FN:s generalförsamling hålla ett extrainsatt möte med anledning av oroligheter i Gaza. Enligt en diplomatkälla är det Arabförbundet och organisationen Islamiska konferensen (OIC) som tryckt på för det extrainsatta mötet.

Resolution för att skydda palestinier

Syftet med mötet är att rösta om en resolution som enligt uppgift avser att skydda palestinier och fördömer Israel. Under förra veckan lade USA sitt veto i säkerhetsrådet mot ett utkast som de ansåg var ”grovt ensidig”.

– Det är olyckligt att vissa länder, i stället för att fördöma Hamas-terroristerna, försöker uppfylla politiska syften i hemländerna genom att angripa Israel i FN, säger Israels FN-ambassadör Danny Danon.

Resolutioner som antas av generalförsamlingen är inte bindande för medlemsländerna, till skillnad från sådana som antas i säkerhetsrådet. Och det är oklart vad för slags skydd just denna resolution kommer begära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.