Tusentals palestinier går i begravningståget för 21-åriga Razan Najjar. Foto: TT

Tusentals palestinier tågade för dödad sjukvårdare

Publicerad

Flera tusen palestinier gick i begravningståget för den frivilliga sjukvårdare som under fredagen sköts ihjäl av israeliska soldater. I tåget fanns hundratals sjukvårdare klädda i vita uniformer.

Den 21-åriga palestinska sjukvårdaren Razan Najjar hjälpte till med att evakuera och behandla skadade under oroligheterna som ägt rum vid gränsen de senaste veckorna. Hon är den andra kvinnan som dött sedan demonstrationerna började i slutet av mars.

Enligt AP har fler än 115 personer dödats i samband med protesterna, och efter begravningen ska flera av de sörjande ha begett sig till stängslet för att kasta sten mot de israeliska soldaterna på andra sidan.

Bar vit uniform

En talesperson för hälsoministeriet meddelar att Razan Najjar var klädd i sjukvårdsuniform när hon sköts i bröstet. Enligt The Guardian håller den israeliska armén på att undersöka händelsen.

Ett 40-tal palestinier ska ha skadats på fredagen, men Najjar är den enda som avlidit. Palestinier och människorättsgrupper har anklagat Israel för att ha dödat palestinier som inte utgjort ett direkt hot, men den israeliska militären menar att trupperna har agerat enligt standard.

Lång tid av oroligheter

Den här veckan var den tionde veckan i rad som palestinierna protesterade vid gränsen. Oroligheterna var som störst 14 Maj vid öppningen av den amerikanska ambassaden i Jerusalem. Fler än 60 palestinier dödades i vad som var den dödligaste dagen sedan kriget mellan Hamas och Israel tog slut 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.