Rökbildning på Gazaremsan efter en israelisk flygattack. Foto: TT

Israel slår tillbaka mot över 30 mål i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Väpnade palestinier i Gaza har för andra gången på tisdagen beskjutit israeliskt territorium.

Israels svar: Räder mot extremistgruppen Islamiska jihads ställningar på Gazaremsan med över 30 ”militära mål” i sikte. Eldutbytet är det kraftigaste sedan Gazakriget 2014.

Det israeliska robotförsvaret Iron Dome stoppade tidigare på tisdagen granateld från den Hamaskontrollerade Gazaremsan, enligt israeliska militären (IDF).

Minst 25 granater avfyrades mot flera olika mål på israelisk mark, enligt IDF som säger sig ha skjutit ned de flesta av dem. Men en av granaterna ska ha exploderat i närheten av en förskola, där det dock inte fanns några barn.

Under hela dagen ljöd sirener som varnade för en möjlig raketattack i södra Israel, nära gränsen mot Gaza.

Flera skadade

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu utlovade ett kraftfullt svar på granatbeskjutningen.

Senare uppgav IDF-talesmannen Jonathan Conricus att de israeliska raket- och granatattacker träffat mer än 30 ”olika militära mål som tillhör terroristorganisationer” i Gaza, rapporterar AFP.

Enligt Conricus var bägge sidors stridsåtgärder de mest omfattande sedan kriget 2014.

Minst tre israeler skadades av granatsplitter, enligt vårdpersonal. Det fanns på eftermiddagen inga uppgifter om palestinska offer.

Omringat båt

Palestinier har sjösatt båtar från Gaza i protest mot Israels blockad, som i nuläget förbjuder boende på Gazaremsan att resa längre än nio nautiska mil (omkring 17 kilometer) från kusten. På tisdagseftermiddagen rapporterade arrangörerna att en protestbåt stoppats av Israel.

– Israeliska styrkor gensköt och omringade den och, säger Salah Abdul Atti, till AFP.

Palestinska fiskebåtar seglade under tisdagen från Gaza i protest mot Israels blockad. Foto: TT

Läget har varit spänt i området de senaste veckorna, då många palestinier har demonstrerat nära gränsstängslet mellan Gaza och Israel. Minst 116 palestinier har dödats och tusentals har skadats av israelisk beskjutning i samband med protesterna. Israel anklagar Hamas för att ha provocerat fram våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.