FN:s säkerhetsråd skärper sanktionerna mot Nordkorea och Kim Jong Un. Foto: TT arkiv

FN skärper sanktionerna mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd beslutade på fredagen att införa nya sanktioner mot diktaturens Nordkorea. Det rapporterar flera nyhetsbyråer.

Orsaken är de tester av interkontinentala missiler som landet genomfört den senaste tiden, robotar som uppges kunna bära Nordkoreas allt kraftfullare kärnvapen så långt som till USA:s fastland. Hotet mot Japan och Sydkorea är ännu större.

Stopp för bränsleimport

Enligt Reuters innehåller de nya sanktionerna bland annat ett 90-procentigt stopp för Nordkorea att importera bensin, diesel och andra raffinerade oljeprodukter. FN inför också ett förbud för nordkoreaner att arbeta utomlands och kräver också att landet inom tolv månader kallar hem de medborgare som i dag arbetar i andra länder.

Nordkorea testar robotar

Enhälligt beslut

Omröstningen i säkerhetsrådet slutade 15-0 till förmån för skärpta sanktioner, uppger Japans FN-ambassadör som just nu sitter ordförande. Säkerhetsrådet gick dock inte lika långt i sina sanktioner som USA krävt, nämligen ett totalstopp för oljeimporten samt att alla Nordkoreanska tillgångar utomlands fryses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet