En varm källa slingrar sig ner för berget i det vulkaniska området Changbaishan. Foto: Nicolai Zellmani

Nordkoreas underjordiska kärnvapenprov kan rasera berg

Uppdaterad
Publicerad

På gränsen mellan Nordkorea och Kina ligger ett av världens mest välbevakade berg. Här har Nordkorea genomfört alla sina underjordiska kärnvapenprov. Nu varnar forskare för att berget kan kollapsa när som helst. Boende i området oroar sig för framtiden.

Vi befinner oss precis vid gränsen till Nordkorea, högt uppe i bergsområdet Changbaishan i nordöstra Kina. Gränsen mellan länderna går mitt i en stor sjö, som bildats i kratern till en stor vulkan, som fortfarande är aktiv.

Här är snön i november över en meter djup och det är kraftigt snöoväder, det är besvärligt att ta sig upp till toppen av bergskammen.

– Vi stänger hela området om det snöar för mycket. Det blir snabbt väldigt farligt, säger en av guiderna som tar oss halvvägs upp i fyrhjulsdrivna fordon, längs både heta källor och frusna vattendrag.

En varm källa slingrar sig ner för berget i det vulkaniska området Changbaishan. Foto: Nicolai Zellmani

Turistparadis – men hur länge?

Changbaishan är ett turistparadis året om. Men hur länge, det frågar sig allt fler här i Kina.

– Jag tror att ifall turister som kommer söderifrån i Kina får reda på riskerna här, så kommer de inte vilja komma hit av rädsla för vad testerna kan leda till, säger Dong Zi Liang.

Han har bott i Erdaobaihe hela sitt liv.

Är du rädd?

– Det är klart att jag är rädd, det är inga små tester direkt. Och vid varje test blir det nya jordbävningar. Det enda vi kan göra när det händer är att springa ut ur huset, säger Dong Zi Liang.

Det är klart jag är rädd, det är inga små tester direkt, säger Dong Zi Liang. Foto: Nicolai Zellmani

Det sjätte kärnvapentestet

Nordkorea har genomfört sex kärnvapentester i Punggye-ri, vid berget Mant'apsan, sedan starten 2006. Kärnladdningarna forslas via tunnlar mitt i berget och sänks ner cirka 2 kilometer.

Det senaste testet av en vätebomb 2 september i år, var kraftigare än alla tidigare tester tillsammans. Sprängverkan ska ha varit mellan 100 och 200 kiloton TNT, tillräckligt för att orsaka ett jordskalv som uppmättes till 6,4 på Richterskalan. Det skalvet utlöste flera nya jordbävningar och massiva jordskred.

Men problemen tar inte slut där. Enligt obekräftade uppgifter till en japansk tv-kanal så kollapsar några dagar senare en av tunnlarna i Punggye-ri. Vid räddningsaktionen som följer så rasar ytterligare en tunnel. Över 200 människor befaras ha mist livet i berget.

Alltför stora risker vid nytt test

Och risken för fler ödesdigra händelser börjar bli för stor, det anser allt fler experter.

– Kina har all anledning att oroa sig för radioaktivt utsläpp och nedfall. Risken för att berget ska kollapsa är reell, ja och att delar redan har kollapsat. Men det finns fortfarande inga bevis för att det har läckt ut någon radioaktivitet, säger Shi Yinhong, professor vid Folkets universitet i Peking.

Vandringsleden upp till bergstoppen är en populär turistattraktion. Foto: Nicolai Zellmani

Relationen mellan Kina och Nordkorea har försämrats i höst, vissa beskriver de nya FN-sanktioner som Kina gått med på som en ren U-sväng.

Nu stoppas handel med fisk och mineraler och nordkoreanska arbetare tvingas hem. Anledningen tros vara Donald Trumps hot om att attackera Nordkorea och risken för krig på Koreahalvön.

Kinas nationella säkerhetsintressen

Men Kinas egna säkerhetsintressen här i landet spelar också in, det menar Shi Yinhong, professor vid Folkets universitet i Peking.

– Ett direkt och massivt utsläpp av samma typ som till exempel det i Tjernobyl i det här området vore förstås en katastrof för Kina. Och om det skulle hända så skulle Kina börja se Nordkorea som en direkt fiende, säger han.

Det mörknar snabbt uppe i Erdaobaihe, en stad precis på kanten av en aktiv vulkan i bergsområdet. Här känner de 63.000 invånarna varje nordkoreanskt test, i hela kroppen.

– Det hände en gång förrförra året och nu i år också. Det bara skakar. Jag förstod först senare att det var en jordbävning orsakad av Nordkorea. Då blev jag rädd, säger Song Wei.

Det var först efter jordbävningen som Song Wei förstod att den hade orsakats av Nordkorea. Foto: Nicolai Zellmani

Risk för vulkanutbrott

Och jordbävningar är inte enda oron. Radioaktivt nedfall skulle kunna göra trakten obeboelig i generationer, och det instabila vulkaniska området vi befinner oss i utgör en oro i sig. Chen Laijun är också född här, han arbetar som chaufför i regionen och har alla risker fullkomligt klart för sig.

– Om det skulle ske ett kraftigt utsläpp av radioaktivitet, eller om en av de här bomberna orsakar ett riktigt vulkanutbrott, då skulle hela stan omintetgöras. Alla här skulle drabbas, säger Chen Laijun.

Chen Laijun säger att ett riktigt vulkanutbrott skulle omintetgöra hela den närliggande stan Erdaobaihe. Foto: Nicolai Zellmani

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.