Foto: Scanpix

FN: Starka misstankar om kemvapen i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Nu ställer sig även FN bakom USA:s misstankar om att kemiska vapen ska ha använts i Syrien – men pekar på rebellerna.

– Våra inspektörer har varit i grannländerna. De har intervjuat offer, doktorer och besökt de sjukhus som finns på fältet. Den rapport de sammanställt gör att man mot bakgrund av konkreta uppgifter kan rikta starka misstankar – men ännu inte obestridliga bevis – mot att nervgasen sarin använts, baserat på hur patienter behandlats, säger FN-amassadören Carla Del Ponte till Reuters.

Misstänker inte regimen

När den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel gick ut med misstankarna under en presskonferens i Abu Dhabi riktade man strålkastarna mot den syriska regeringen.

Syrienkriget

Han berättade då att de amerikanska myndigheterna misstänker att ett eventuellt användande av kemvapen skulle ha sitt ursprung i Assad-regimen. Men enligt FN:s inspektioner handlar det om oppositionen.

– Vi misstänker att det använts av rebeller, inte av de statliga myndigheterna, säger Del Ponte.

Komissionen om Syrien gick senare i dag ut och förtydligade det faktum att det ännu enbart handlar om misstankar.

– Den oberoende internationella utredningskommissionen vill förtydliga att den inte har nått några tydliga bevis för att kemiska vapen använts i Syrien av någon part i konflikten.

Skyller på varandra

Att använda sig av kemiska vapen är enligt internationell rätt förbjudet. Varken den syriska regeringen, under styre av president Bashar Al-Assad, eller rebellerna vill ta på sig ansvar för de misstänkta kemvapenattackerna och lägger skulden på varandra.

De flesta länder i världen har skrivit under ett löfte om att inte använda sig av sarin i krig. Enligt Rikard Norlin, expert på kemiska stridsmedel vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), finns förbudet av en anledning.

– Det är ett extremt otrevligt sätt att föra krig på, ingen vill ägna sig åt det. Nervgaser är det absolut värsta när man talar om kemiska stridsmedel, säger han till SVT nyheter.

”Man kan inte skydda sig”

FN:s Carla Del Ponte berättar att det är genom att ta del av hur offren behandlas som man kan fastställa bevis. Offer som, enligt experten, haft tur som överlevt.

– Det är en väldigt giftig kemikalie. Den slår ut det centrala nervsystemet på alla varelser som har ett nervsystem och leder, i dödliga doser, till ond bråd död. Den verkar snabbt. Det är därför svårt att skydda sig utan det handlar i så fall om efterbehandlingar för de som överlevt, säger Rikard Norlin.

Inbördeskriget i Syrien tog sin början i och med protesterna i mars 2011. Oroligheterna har tvingat 1.2 miljoner människor på flykt och tagit tusentals liv.

Den kommission som Carla Del Ponte företräder tillsattes i augusti 2011 för att utreda de eventuella brotten mot mänskliga rättigheter som begåtts i Syrien sedan konflikten startade. Nästa rapport förväntas komma i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet