FN-toppens kritik: ”Sverige följer inte internationell lag”

Uppdaterad
Publicerad

FN har under måndagen skickat brev till regeringen med uppmaningen att omedelbart hämta hem medborgare som befinner sig i fångläger i norra Syrien. Tillsammans med 56 andra länder har Sverige hamnat på organets ”skamlista”.

– Alla dessa stater, inklusive Sverige, har möjlighet hämta hem sina medborgare, säger Fionnuala Ni Aolain, doktor i juridik och FN:s talesperson i terrorfrågor.

Omkring 64 000 kvinnor och barn med kopplingar till den islamistiska terrorgruppen IS befinner sig i fånglägren Al Hol och Roj i Rojava i nordöstra Syrien. Nu uppmanar FN 57 medlemsstater, däribland Sverige, att hämta hem sina medborgare från lägren omgående.

Under måndagen skickades brev till samtliga länder på FN:s skamlista.

– Det här är ingen lista man vill vara på. Den här listan borde man jobba aktivt med att komma bort från, säger Fionnuala Ni Aolain, FN:s talesperson i terrorfrågor.

”Måste behandlas som offer”

Har Sverige uppfyllt kraven?

– Det korta svaret är nej. Om kvinnor och barn fortfarande är kvar i lägren i Syrien har man inte uppfyllt sina skyldigheter enligt internationell lag. Alla dessa stater, inklusive Sverige, har möjlighet att hämta hem sina medborgare, säger hon och fortsätter:

– Om de vuxna behöver åtalas finns det kapacitet och vilja att göra det. Barnen måste behandlas som offer, återförenas med sina familjer och integreras i samhället.

”Omänskliga förhållanden”

Lägren i nordöstra Syrien går i dag att jämföra med Guantanamo, menar Fionnuala Ni Aolain.

– Dessa kvinnor och barn lever i vad som endast kan beskrivas som hemska och omänskliga förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.