Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (till höger) är kritisk mot regeringens och inrikesminister Mikael Dambergs (till vänster) hantering av is-återvändare. Foto: TT

Forssell (M): Samröre med IS borde vara straffbart

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att svenska myndigheter har en god beredskap för att ta emot återvändande från terrorgruppen IS. Men Johan Forssell är kritisk mot regeringens hantering.

– Jag förstår inte varför det är så viktigt för regeringen att personer som gjort så fruktansvärda saker ska få behålla sina svenska medborgarskap, säger han till SVT Nyheter.

SVT Nyheter kunde under dagen rapportera att fyra svenska IS-kvinnor och nio barn snart är på väg hem till Sverige. Minst två av kvinnorna ska ha smugglats ut från det syriska flyktinglägret al-Hol.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, reagerar kraftigt på nyheten.

– Om man är vuxen och väljer att ansluta sig till en vedervärdig terrorsekt som IS så menar jag att Sverige inte är ens hem längre, säger han till SVT Nyheter.

– Vi tycker att grundlagen bör ändras så att man kan återkalla ett medborgarskap för den som begått terrorrelaterad brottslighet. Detta under förutsättning att denne har ett dubbelt medborgarskap.

M: Samröre ska räcka

Enligt Johan Forssell så borde regeringen ha agerat snabbare och tidigare. Bara att ha haft samröre med en terrororganisation ska vara straffbart, enligt honom.

– Har du valt att ansluta dig till IS så är det ingen mänsklig rättighet att du ska få behålla ditt medborgarskap. Här har S och MP varit väldigt avvisande.

Han vill även ge Säpo större möjligheter att sätta folk i förvar, genom diplomatiska lösningar göra det enklare att utvisa personer samt göra det möjligt med elektronisk bevakning, till exempel fotboja, för personer som utgör en säkerhetsrisk.

– Inget av detta finns på plats trots att vi pratat om det i sex, sju år. Jag tycker det är beklagligt.

De återvändande barnen bör hanteras annorlunda, enligt Forssell.

– När de återvänder måste de på bästa sätt omhändertas och omprogrammeras om nödvändigt för att de ska ges en så normal uppväxt som möjligt. Att de rycks bort från de här islamistiska miljöerna.

Damberg (S): Fåtal kan återvända

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) att det finns en god beredskad för att ta emot återvändande.

”Vi har en god lägesbild och kännedom om de individer som finns i regionen med anknytning till Sverige. Sverige har hela tiden varit tydliga med att vi anser att lagföring och ansvarsutkrävande bör ske på plats i regionen. Våra myndigheters bedömning är att endast ett fåtal individer kan komma att återvända i närtid,” skriver Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.