Venezuelas särskilda polisstyrka FAES pekas särskilt ut i den nya FN-rapporten. Arkivbild från januari i år. Foto: Rodrigo Abd/TT

FN: ”Utomrättsliga avrättningar” i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

På ett och ett halvt år har nästan 7 000 människor dödats i Venezuela, och i flera fall kan det ha rört sig om ”utomrättsliga avrättningar, det skriver FN i en ny rapport som presenterade under torsdagen.

Enligt rapporten har Venezuelas regering registrerat 6 856 dödsfall kopplade till vad som uppges vara konfrontationer med de regeringstrogna styrkorna sedan början av 2018. Siffrorna har tagits fram på begäran från FN.

”Förekomsten av utomrättsligt dödande av säkerhetsstyrkorna förefaller vara chockerande högt”, kommenterar kansliet till Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, i ett uttalande.

Bachelet, som själv besökte Venezuela förra månaden, kommer att formellt presentera rapporten för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på fredagen.

Venezuelas särskilda polisstyrka FAES pekas ut i rapporten. Bachelet skriver att det finns rimliga skäl att tro att många av dem som dödats i själva verket utsatts för ”utomrättsliga avrättningar utförda av säkerhetsstyrkorna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.