Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar situationen i Venezuela: ”Det är bråttom” – har haft personlig kontakt med Guaidó ”senast i dag”. Foto: SVT

Utrikesministern om situationen i Venezuela: ”Det är bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att Kina, Ryssland och Kuba ska sluta stötta Nicolás Maduro och sätta press på presidenten att avgå.

– Jag tror att det kommer att behövas och det är bråttom, säger hon i Agenda.

Den svenska utrikesministern beskriver situationen i Venezuela som mycket allvarlig.

– Maduro håller på att föra Venezuela mot avgrunden och det går väldigt fort. Ekonomin är i fullständig kaos, det är redan fyra miljoner människor som lämnat landet, och det är brist på mat och mediciner som gör att den humanitära situationen är fullständigt katastrofal.

Agenda

Margot Wallström säger i Agenda att hon under dagen har varit i kontakt med oppositionsledaren Juan Guaidó, som SVT har fått en exklusiv intervju med. Hon kallar Guaidó för ”en modig person som är snabb i tanken och optimistisk”.

– Det han ville betona i dag är att läget är akut. Han vill inte att man ska göra något som försenar processen att hitta, helst, en förhandlad lösning. Framför allt vill han se ett fortsatt internationellt engagemang och press från andra länder, säger Wallström.

I intervjun med SVT säger Guaidó att han vill se fler sanktioner mot Maduros kretsar, och så kan det också bli, säger Margot Wallström.

– Vi har pratat om det i utrikesministerkretsar i EU. Det är viktigt att det är en del av en strategi så att det inte ökar den humanitära nöden och att det blir verkningsfullt.

Kommer Sverige att driva frågan om utökade sanktioner?

– Jag tycker vi ska diskutera det så länge de är verkningsfulla.

”Han börjar förstå att han inte har en framtid”

Många länder har ställt sig bakom Juan Guaidó som interimpresident till dess att nya val kan hållas. Samtidigt har Maduro tungt stöd från främst Ryssland och Kina, men Margot Wallström tror att de kan vända honom ryggen om ett inbördeskrig hotar.

– De skulle förstå att man inte har något att vinna på det.

Ska man sätta sitt hopp till sådana länder? Ryssland överväger ju att skicka fler militära rådgivare till Maduro.

– De har en retorik som är sådan. Men jag tror att grannländerna kan utöva tryck på de länder som använder Venezuela som en skådeplats för sina intressen.

Varför skulle Maduro utlysa nyval?

– Han börjar förstå att han inte har en framtid och det måste vi ha hjälp från de länderna (Kina och Ryssland) att tala om. Till sist kommer ett ögonblick där de slutar stötta Maduro.

Men det måste till förhandlingar?

– Jag tror att det kommer att behövas, och det är bråttom, säger Margot Wallström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet