SVT:s Samir Abu Eid är på plats i ett flyktingläger i Syrien där al-Assads tal togs emot med ilska. Foto: SVT

”Folk skrek ut sin ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar bemötte president al-Assads tal med hat och glåpord.

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid befinner sig just nu i ett flyktingläger inne i Syrien nära den turkiska gränsen. Där var intresset i dag stort när president Bashar al-Assad höll ett tal till folket.

– Många människor hade samlats för att lyssna. Flera skrek ut sin ilska och ropade ”Avgå!” och ”Lögnare!”. Andra försökte tysta dem för att få höra vad al-Assad hade att säga. Det var mycket upprörda känslor, berättar Samir Abu Eid.

Hyser stort hat

I flyktinglägret bor många som har förlorat anhöriga och sina hem. Området är rebellkontrollerat och alla som befinner sig här är oppositionella.

– De hyser stort hat mot al-Assad. Så mycket blod har flutit och så många har dödats. I andra delar av landet har han fortfarande stöd, annars hade han inte kunnat sitta kvar, men här vill alla att han ska avgå, säger Samir Abu Eid.

– Lösningen är att han genast ger sig av och låter oss välja en ny ledare. Vi väljer det ledarskap vi föredrar, den president vi vill ha. Aldrig någon dialog med al-Assad!, säger Aschade Al-Sabah, en av de flyktingar som SVT mötte i Syrien i dag.

– Han måste avgå. Vi är alla emot honom, vi är alla syrier. Han ska avgå! Vi vill slippa en dialog, hans tal och hans stridsplan, säger Majeda Nasr.

I dagens tal beskrev Bashar al-Assad återigen i de oppositionella som terrorister och brottslingar. 

– De är folkets fiender, folkets fiender är Guds fiender och Guds fiender kommer att hamna i helvetet på domens dag, sade han.

I flyktinglägret möttes talet av ilska blandat med uppgivenhet.

– Ingen förväntade sig någonting av talet. Det var det gamla vanliga – att allt konspiration och att motståndarna är beväpnade terrorister, säger Samir Abu Eid.

Många är sjuka och traumatiserade

Förhållandena i flyktinglägret är svåra och förvärras ytterligare av vinterkylan. Det finns ingen el och således heller ingen möjlighet att värma upp de kalla, fuktiga tälten.

– Det är blött och lerigt mellan tälten och alldeles kolsvart så här på kvällen. De som lever här är helt beroende av hjälp när det gäller mat och vatten. Det finns också väldigt mycket barn här, många är sjuka. Många är dessutom svårt traumatiserade och i behov av vård som inte finns här, berättar Samir Abu Eid som berättar att rebellerna kontrollerar en större del av norra Syrien nu, än förra gången han besökte landet.

– Men det har skett till ett väldigt högt pris. Det är allt fler som dödas, allt fler flyktingar. Och den ständiga rädslan för flyganfall präglar hela livet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet