Folkhälsomyndigheten: ”Sverige behöver förbereda sig för coronaviruset”

Uppdaterad
Publicerad

Finland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Sverige bör därmed också förbereda sig på att smittan kan komma hit. Det menar Folkhälsomyndigheten.
– Vi behöver också förbereda oss för att det kan komma enstaka fall i Sverige, säger Karin Tegmark-Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Flera länder har valt att evakuera sina medborgare från staden Wuhan. Att ta hem sina medborgare är en komplex fråga enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man ska beakta att man tränger samman många individer i samband med en evakuering och det måste göras väldigt klok. Man måste också beakta hur man ska hantera eventuella personer som blir sjuka under resan och hur man tar emot de personerna när de kommer fram, säger Karin Tegmark-Wisell.

”Håll armlängdsavstånd”

Flygbolagen Lufthansa och British Airways har ställt in alla sina flyg till Kina, medan SAS fortfarande flyger till Peking och Shanghai. Karin Tegmark-Wisell menar att det enbart är i Hubeiprovinsen där Wuhan ligger som medborgarna behöver oroa sig.

– Där pågår smittspridning, i de andra städerna är det sekundärsmitta. Reser man till Kina får man ta till sig den information som finns. Man ska undvika nära kontakt med andra. Håll armlängds avstånd så att folk inte hostar eller nyser dig i ansiktet, säger hon.

”Slumpen avgör”

I Europa har sedan tidigare både Tyskland och Frankrike haft bekräftade fall av coronaviruset, men på onsdagen stod det klart att även Finland har fått en person i landet som har smittats.

– Det är inte helt oväntat. Det är en mångmiljonstad och det finns resande till och från den här regionen. Vi behöver också förbereda oss att det kan komma enstaka fall i Sverige. Det är slumpen som avgör, hur många resande har man från den här provinsen i Kina, säger Karin Tegmark-Wisell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet