Familjen fick över 100 00 euro i bidrag. Foto: TT

Föräldrar tvingade sin dotter att spela blind – fick över 100 000 euro i bidrag

Publicerad

En man och en kvinna lurade finska Folkpensionsanstalten (FPA) och två kommuner genom att hitta på att mannen och en tonårsdotter var nästan blinda. Paret tvingade dottern till att spela blind i fyra år. Familjen fick över 100 000 euro i bidrag, uppger Yle.

Helsingfors tingsrätt har dömt föräldrarna till över två års fängelse, rapporterar Yle.

I juli 2019 avslöjades lögnen som pågått i flera år. Då berättade den då 19-åriga kvinnan för en ögonläkare att hon inte är synskadad. Hon säger att hennes pappa uppmanat henne att spela synskadad.

Enligt Yle började bedrägeriet fem år tidigare, 2014. Pappan i familjen besökte då en ögonläkare. Han påstod att han syn var dålig och överdrev. Ögonäkaren skriver i ett utlåtande att  pappan är synskadad till 90 procent – nästan helt blind.

Vit käpp och svarta glasögon

Pappan gick omkring med en vit käpp och svarta glasögon utomhus. Men han använde dem inte hemma. 

Den påstådda synskadan gav familjen olika bidrag – sjukpenning, handikappbidrag, garantipension och bidrag för närståendevård,

Dottern i familjen berättade i domstolen att eftersom pappans lögn inte genomskådades ville han att även hon skulle spela blind.

Det började med att hon klagade på att hon inte såg ända fram till tavlan i skolan. Hon är då 15 år gammal och gick i åttonde klass. Därefter fick hon remiss till en privat optiker som sänder henne till speciallistläkare.

Pappan gav instruktion

Pappan hade sagt hur hon skulle bete sig, uppger Yle. Föräldrarna nekar till att ha uppmanat dottern att spela blind.

Familjen fick garantipension, handikappbidrag och rehabiliteringspenning eftersom dottern ansågs vara blind.

Förlorat liv

Dottern säger, enligt domen, att när hon avslöjat bluffen förstod hon hur mycket hon förlorat under fyra års tid. En stor del av hennes ungdom har gått förlorad.

Hon avslöjade bluffen för en ögonläkare i juli 2019 då hon berättade att pappan uppmanat henne att stirra mot solen för att det ska förändra ögonbottnen och stöda diagnosen som synskadad, rapporterar Yle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.