Demonstranter i Bryssel håller upp flaggor på den fängslade kurdiska PKK-ledaren Abdullah Öcalan under en protest i februari i år. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Före detta MP-politiker gripen i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man i 60-årsåldern ska enligt uppgifter ha gripits i Turkiet. Enligt turkiska medier är mannen anklagad för att ha kopplingar till kurdiska PKK, som är förbjuden i Turkiet. Att mannen ännu inte har deporterats gör fallet ”ovanligt och allvarligt” enligt samhällsdebattören Kurdo Baksi.

Kurdo Baksi känner väl till den man som greps i Turkiet i lördags. Han blev kontaktad av mannens familj efter gripandet.

– Våra familjer har känt varandra länge. Hans familj är en av de mest kända kurdiska familjerna i Turkiet, säger Baksi till SVT Nyheter.

Visste att det fanns en risk

Mannen är före detta kommunpolitiker för Miljöpartiet i Sverige, men ska ha lämnat sina uppdrag efter förra mandatperioden. Enligt turkiska medier anklagas han för att ha haft samröre med den terrorklassade organisationen PKK. Kurdo Baksi menar att mannen visste att det fanns en risk att åka till Turkiet, då många som varit politiskt aktiva i Sverige stoppas och deporteras.

– Men han hade nog inte åkt om han vetat att mer än en deportering stod på spel, säger Baksi.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi menar att det är oroväckande att den gripne svensken ännu inte deporterats hem till Sverige. Foto: Maja Suslin/TT

Allvarligt fall

Kurdo Baksi är inte överraskad över gripandet – det sker i stort sett varje vecka att svenskar stoppas på flygplatsen i Turkiet och skickas tillbaka hem till Sverige, menar han. Däremot skiljer sig det här gripandet från de flesta.

– Han greps inte på flygplatsen, utan tilläts komma in i landet för att sedan gripas hemma hos en släkting. Det är ovanligt, och ännu ovanligare är att han inte deporterades till Sverige inom 24 timmar.

Enligt honom har detta bara skett vid ett fåtal tillfällen de senaste fem åren, och i de fallen har det lett till utdragna processer för de inblandade. Enligt uppgifter till TT har mannen diabetes och är inte vid god hälsa. Kurdo Baksi oroar sig för mannen som nu sitter arresterad,

– Det viktigaste nu är att UD agerar så snabbt som möjligt och begär att han kommer hem, säger Kurdo Baksi.

UD kan inte bekräfta

Utrikesdepartementet kan inte bekräfta att mannen är gripen men undersöker saken vidare.

-Det jag kan säga att vi är medvetna om uppgifterna och undersöker saken genom vårt generalkonsulat, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer