Bonnie Henry, högsta vårdchef i British Columbia, aviserade den avkriminaliserade lagändringen vid en pressträff i november förra året. Arkivbild. Foto: CHAD HIPOLITO/AP/TT

Företag får licens för att producera kokain i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Ett kanadensisk läkemedelsföretag har fått licens att producera och sälja kokain, i ett försök att få narkotikabrukare att undvika mer opålitliga gatudroger.

Bolaget skriver i ett uttalande att de fått tillstånd från hälsomyndigheterna att ”lagligt äga, producera, sälja och distribuera” kokain såväl som morfin, MDMA och heroin.

Försök med avkriminalisering

Liknande tillstånd har också slutits med företag som får tillverka och sälja cannabisextrakt samt psilocybin och psilocin – verksamma hallucinogener som finns i i många psykedeliska svampar.

I januari beviljades ett undantag från brottsbalken i provinsen British Columbia för att på prov avkriminalisera innehav av små mängder narkotika under tre år.

Minska dödsfallen

Förespråkare har också drivit på för att tillgängliggöra preparat som är säkrare än de illegala droger som narkotikabrukare köper på gatan.

Förhoppningen är att det ska minska de rekordmånga dödsfall i narkotikaförgiftning som drabbat provinsen, med över 10 000 dödsfall sedan 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.