Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson, har hört talas om att det finns olika former utav önskemål, både skriftliga och muntliga. Foto: Jessica Gow/TT

Uppgifter till SVT: Förfrågan om svensk krigsmateriel till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har enligt uppgift redan fått flera propåer från Ukraina om att få tillgång till svensk krigsmateriel.

– Jag har hört talas om att det finns olika former utav önskemål, både skriftligt och muntligt, säger Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson.

Det politiska tonläget i Sverige har skärpts efter det ryska erkännandet av utbrytarregionerna i östra Ukraina. Moderaterna vill att Sverige ska skicka, vad de kallar, defensiva vapen till Ukraina.

– Det är möjligt att ge ett utförseltillstånd om det inte finns något embargo, eller strider mot någon nationell överenskommelse, eller mot den svenska utrikespolitiska linjen, säger Hans Wallmark.

Kriget i Ukraina

Flera ansökningar

Moderaterna vill att man ska se över vad som skulle kunna avvaras till Ukraina.

Ser ni inga problem med att man skulle inventera lagren för att se vad som går att avvara, trots att försvaret ibland upplevs som bristfälligt?

– Det får inte gå ut över den svenska försvarsförmågan, men vi vet inte om det finns någonting. Man kanske saknar mycket utav vissa saker, men det kanske finns annat som skulle kunna avyttras,  säger Hans Wallmark.

Ukraina ber om hjälp

I början av februari berättade tyska Süddeusche Zeitung att Ukrainas regering bett Tyskland om hjälp, med defensiva vapen för att kunna försvara sig mot Ryssand. Då gällde förfrågan bland annat luftvärnsrobotar, ammunition och vapen för att kunna skjuta ned drönare.

Enligt uppgifter till SVT har det från ukrainskt håll framförts en begäran att få tillgång till krigsmateriel från Sverige.

Den första februari i år, gjordes en begäran om ett förhandsbesked om att få exportera vapen till Ukraina. Bakom begäran kan ett privat företag, eller en myndighet stå, men vem som står bakom denna ansökan är hemligstämplat. Ytterligare en ansökan gjordes i oktober.

SVT har sökt regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet