Ukrainas ambassadör: ”Gör vårt bästa för att undvika en flyktingsituation”

Uppdaterad
Publicerad

Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, menar att det är upp till varje land att bestämma hur ett eventuellt mottagande av ukrainska flyktingar till följd av krisen kan komma att se ut.

– Just nu gör vi vårt bästa för att det inte ska ske, säger Plachotnjuk.

Amnesty International varnar för att det kan bli en stor humanitär katastrof i östra Europa om krisen i Ukraina eskalerar. Ukrainas ambassadör i Sverige säger att man förbereder sig på ett scenario med stora skaror av människor som vill lämna landet.

– Det är Ryssland som bär skulden för den humanitära krisen. Ukrainas regering tillsammans med internationella partner och organisationer gör sitt bästa för att hjälpa vanliga människor så att de inte lider. Vi förbereder oss på ett scenario med migranter, säger Plachotnjuk till SVT Nyheter.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) sa under tisdagen att Sverige i ett sådant scenario inte ska vara ett stort mottagarland.

– Jag har varit väldigt tydlig när jag diskuterat detta med mina kollegor i EU att vi aldrig kan komma tillbaka till situationen vi hade 2015, säger Andersson till DN.

”Gör vårt bästa för att det inte ska ske”

Den ukrainska ambassadören säger att han och Ukraina är tacksamma för de sanktioner som införts mot Ryssland, framöver väntar han sig fortsatt politiskt, ekonomiskt och militärt stöd. Tydliga svar på Ukrainas frågor om EU och Natomedlemskap önskas också. Ukrainas mål är att bli en del av Nato och enligt Plachotnjuk stödjer en majoritet av befolkningen detta.

– Vi förstår att det är en lång väg till medlemskap, men vi behöver säkerhetsgarantier nu.

 Gällande hur EU ska hantera en kommande flyktingvåg säger han:

– Om en migrantsituation uppstår kommer det internationella samfundet ta de beslut som är nödvändiga för att hantera situationen. Just nu gör vi vårt bästa för att det inte ska ske i framtiden, säger Plachotnjuk och fortsätter:

– Alla länder har sin suveräna rätt att bestämma vilka steg de ska ta. Det är viktigt att påpeka att som ett resultat av konflikten har vi redan 1,8 miljoner inhemska flyktingar.

Ambassadören menar att känslan hos ukrainare just nu är enighet:

– Situationen är väldigt spänd men vårt folk står enade. Vi är redo att försvara vårt land. Vi kommer att göra motstånd, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.