Tony Blair, socialdemokratisk premiärminister 1997-2006, under fredagens valmöte med organisationen ”Final say”, som vill se en andra folkomröstning om brexit. Foto: Tolga Akmen /TT-AFP

Forna motståndare förenas mot Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Nya allianser bildas och gamla strider läggs åt sidan inför det brittiska valet nästa vecka. På fredagen uppmanade två före detta premiärministrar, en konservativ och en socialdemokratisk, väljarna att taktikrösta för att stoppa en jordskredsseger för Boris Johnsons konservativa parti.

De forna rivalerna John Major och Tony Blair framträdde båda på ett valmöte arrangerat av organisationen ”Final say”, som vill att en andra folkomröstning om brexit ska hållas innan ett eventuellt utträde ur EU sker.

John Major, konservativ premiärminister 1990-97, kallade brexit ”det värsta utrikespolitiska beslutet han upplevt” och varnade för att ett EU-utträde kommer att göra landet fattigare och kanske medföra att både Skottland och Nordirland lämnar unionen.

John Major var premiärminister och partiledare för Konservativa partiet 1990-97. Här syns han under ett tal vid Konrad Adenauer-stiftelsen i Berlin 2014. Foto: Michael Sohn /TT-AP

– När landet röstade om brexit var det mot bakgrund av fiktion och ogenomförbara löften. Att inte tillåta en ny folkomröstning är exempellöst och ärligt talat odemokratiskt, sade Major i ett videomeddelande till mötesdeltagarna i London.

Blair: Brexit en vanföreställning

Direkt efter Major talade Tony Blair, som tog över premiärministerposten från Major efter en storseger för Labourpartiet i valet 1997.

Blair började med att skämtsamt tacka gud för sin forne motståndare och höll sedan ett långt tal där han sade att det är ”odemokratiskt” att blanda in brexit i ett parlamentsval.

– Brexit är en tröstande vanföreställning, ett substitut för de obekväma utmaningarna i form av en värld i förändring, sade han enligt BBC.

Fokus på osäkra valkretsar

Att genomföra brexit är det främsta löftet från premiärminister Boris Johnson och hans parti inför valet på torsdag. ”Final say” kampanjar därför i 25 valkretsar där utgången är oviss, i hopp om att det ska leda till att inget parti får majoritet.

Tanken är att oppositionspartierna då ska kunna se till att en andra folkomröstning blir av, eventuellt med stöd av ledamöter som uteslutits ur Konservativa partiet för att de vill stanna kvar i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.