John Bolton går hårt åt Trump i sin nya bok ”The room where it happened”.

Förre säkerhetsrådgivaren om Trump: ”En fara för republiken”

Uppdaterad
Publicerad

Trumps före detta säkerhetsrådgivare John Bolton släpper i veckan en omtalad bok där han går hårt åt Trumpadministrationen.

I en intervju med ABC News håller Bolton inte tillbaka sin oro för vad en andra mandatperiod med Trump skulle innebära för USA.

– Min slutsats är tydlig. Jag tycker inte han ska vara president, säger John Bolton.

Boken, ”The room where it happened”, släpps den 23 juni och beskrivs som en av de hårdaste sågningarna av en sittande president som någonsin skrivits av en så pass högt uppsatt tidigare medarbetare som John Bolton.

Mellan april 2018 och september 2019 arbetade Bolton som nationell säkerhetsrådgivare åt Trumpadministrationen. Enligt Bolton själv sa han upp sig – medan Trump hävdar att han fick sparken.

Presidentvalet i USA 2020

”The room where it happened” innehåller flera pinsamma avslöjanden om presidenten – tillexempel ett tillfälle då Trump frågade Vita husets stabschef John Kelly om Finland var en del av Ryssland. Men framförallt framhåller Bolton hur inkompetent och oberäknelig Trump är som ledare – och vilka konsekvenser en andra mandatperiod skulle kunna få för USA.

”Lägger fram fakta”

– Det jag har försökt göra är att skriva 500 sidor med fakta som visar hur beslut togs av Trumpadministrationen, sa John Bolton i intervjun med ABC News som sändes under söndagen.

Enligt Bolton saknar Trump förståelse för innebörden av demokrati och är endast driven av att tillgodose sina egna behov. John Boltons uppfattning av presidenten är att hans största fokus ligger på att bli omvald, och att den faktiska politiken inte har högsta prioritet.

– Jag tror att han var så fokuserad på att bli omvald att tanken på att bygga något långsiktigt blev sekundärt... Det fanns ett stort fokus på fotograferingar och reaktioner från pressen och det fanns lite eller inget fokus på vad sådana möten (med utländska ledare, reds. anm) innebar för USA:s förhandlingsposition, säger Bolton.

”USA:s position har försvagats”

Bolton säger vidare att han tror att USA har fått en försvagad position utomlands och att Trumpadministrationens efterträdare kommer att ha väldigt mycket ”reparationsarbete” att göra.

Den före detta säkerhetsrådgivaren kommenterade även Trumps ökända citat då han kallade sig själv ett ”stabilt geni”:

– Hur kan någon kalla sig själv för ”stabilt geni”?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet