– Om presidenten säger uppviglande saker, kanske olagliga saker, bör det finnas tillgängligt så att folk kan bilda sig en uppfattning om det, säger förre Twitter-chefen Adam Sharp.

Förre Twitter-chefen: Därför blockades inte Trumps konto tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Stormningen av den amerikanska kongressen har satt hårt tryck på nätjättarna att agera hårdare mot lögner och konspirationsteorier. Frågan är bara vad som då händer med yttrandefriheten?

– Presidenten är inte som du och jag. När han twittrar har det betydelse i offentligheten, säger Adam Sharp, före detta chef på Twitter i SVT:s Agenda.

Två dagar efter stormningen av den amerikanska kongressen stängde Twitter av Donald Trumps konto med nära 89 miljoner följare. Tiotusentals andra konton har också släckts ned av nätjättarna.

Enligt Twitter hade presidenten uppviglat till våld i strid mot plattformens regler.

”Bör finnas tillgängligt”

Men enligt före detta Twitter-chefen Adam Sharp finns det skäl att vara kritisk till nedstängningen.

– Om presidenten säger uppviglande saker, kanske olagliga saker, bör det finnas tillgängligt så att folk kan bilda sig en uppfattning om det. Inte minst som ett underlag till deras beslut inför valet, säger han till Agenda i SVT.

Förutser mer reglering

Techjättarna är mycket sparsamma med intervjuer, men Adam Sharp kan Twitter utan och innan. Han var tidigare chef för företagets sektion för nyheter och politik.

– Jag tror att den naturliga utvecklingen går mot större moderation på alla plattformar. Inget företag vill bli reglerat, men ett visst mått av reglering är ändå ofrånkomligt, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.