Foto: SVT

Forskare: Vaccinet kan ge narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar finländska forskare för att vanligt influensavaccin skulle kunna ge narkolepsi, eftersom man hittat likheter med pandremix-vaccinet. .

Finska myndigheter vill nu inte ge vaccinet till personer under 65 år, men svenska Läkemedelsverket förhåller sig skeptisk till de nya rönen och har ännu inga planer på att ändra sin riskbedömning av influensavaccinet

– Man tänker att det är så mycket bieffekter med det där, att man kanske vinner mer på att inte vaccinera sig än om man vaccinerar sig. Det säger Bashkim Neziraj, som vi möter i folkvimlet på Drottninggatan i Stockholm.

Rekommenderas vanligtvis till äldre

Fluarix är ett av de vanligaste influensavaccinen i Sverige. De som rekommenderas influensavaccin är vanligtvis äldre personer, men även unga med svåra sjukdomar eller handikapp, som riskerar att inte klara av en influensa. Nu tror sig finländska forskare ha hittat ett samband mellan just Fluarix och Pandemrix, det vaccin som tros ligga bakom hundratals fall av narkolepsi bland barn i bl.a. Sverige och Finland.

– Vi utgår från försiktighetsprincipen. Enligt våra senaste immunologiska resultat kan det vara så att Fluarix-vaccinet, som framställs på samma sätt som Pandemrix, och dess antigenblandning också kan utlösa narkolepsi, säger Hanna Nohynek, forskare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Läkemedelsverket skeptiska till forskningen

Forskarna säger själva att detta är just bara en teori ännu så länge, och att mer forskning behövs, men de finska myndigheterna har inte velat riskera fler fall av narkolepsi, och ger därför en annan sorts vaccin till personer under 65 år. Men det svenska Läkemedelsverket är skeptiska till forskningsresultaten:

– Vår uppfattning är att det är mycket osäkra fynd, metoderna är tveksamma och teorin bakom den här ökade risken som de finska forskarna vill hävda är osäker, kommenterar Nils Fältelius, läkare och docent.

”Kan påverka förtroendet till all vaccination”

Nu ska rönen granskas av den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, men svenska Läkemedelsverket tror inte att de kommer att behöva ändra sin inställning och införa en åldersgräns även i Sverige. Och Nils Fältelius är orolig för att den här sortens rapporter skadar trovärdigheten hos allmänheten.

– Om det kommer ut data för tidigt som visar sig vara missvisande, det kan ju påverka förtroendet till all vaccination.

Bashkim Neziraj blir förvånad när han dels hör att det finns nya rön som pekar mot att influensavaccin kan vara farligt, men att Läkemedelsverket inte tycker forskningsresultaten håller.

– Vilka ska man lita på, tänker man ju då. Vem har rätt?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer