Bild från 2009 på skog som bränns illegalt i delstaten Pará i Brasilien. Foto: TT/Andre Penner

Forskare: Kopplingar mellan skatteparadis och miljöförstöring

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan forskare visa på kopplingen mellan skatteparadis och global miljöförstöring. I en vetenskaplig artikel slås det fast att 70 procent av alla fartyg i världen som är inblandade i olagligt fiske är, eller har varit, registrerade i skatteparadis.

– Vi har tidigare känt till enskilda händelser som rapporterats i medier, men nu har vi gjort en global sammanställning, säger Victor Galaz, på Stockholm Resilience Center, vid Stockholms universitet.

Under två år har han och hans fem kollegor studerat officiella dokument från 2000-2011 och upptäckt hur pengar slussas genom skatteparadis till fiskeföretag och bolag med kopplingar till skogsskövling.

– Den ena industrin vi har tittat på är illegalt fiske. Där har vi sett att sju av tio fiskeskepp som är förknippade med illegalt fiske är eller har varit registrerade i skatteparadis. Det andra fallet handlar hur pengar slussas från skatteparadis in till biff- och soyasektorn, som är två av de största drivkrafterna till avskogningen i Amazonas, säger Victor Galaz.

”Handlar om transparens”

När det gäller företag som har kopplingar till skogsskövling kommer 18 av de 27 miljarder dollar som överförts till bolagen från skatteparadis som Caymanöarna, Bahamas och Panama.

Forskarnas sammanställning som publiceras på måndagen i vetenskapstidskriften Nature Ecology and Evolution visar att pengar som går genom skatteparadis underlättar olagligt fiske och skapandet av bluffakturor. Samtidigt går det inte att slå fast att något olagligt har skett.

– Det är inte olagligt att släppa ut koldioxider heller, men det är fortfarande ett problem. Det handlar ju om transparens i det här globala finanssystemet. Var går pengarna, var kommer de ifrån, vad används de till?, säger Victor Galaz.

Hör Victor Galaz berätta om tre huvudproblem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.