Ljudvågor Foto: AP

Forskare: Mikrovågsvapen har använts mot USA-ambassader

Uppdaterad
Publicerad

Ett okänt mikrovågsvapen är det mest troliga i fallet med den amerikanska ambassadspersonalen som skadades av en okänd ljudliknande källa i Kuba och Kina. Det säger en grupp av läkare och forskare som utrett incidenterna.

– Alla var skeptiska till en början men nu är alla övertygade om att det ligger något i detta, säger Douglas H. Smith som leder utredningen till The New York Times.

Det började en kväll i slutet av november 2016 då en amerikansk diplomat gick ut i sin trädgård i Havanna. Han hade nyligen anlänt till Kuba med sin familj och såg fram emot sitt uppdrag i det tropiska paradiset. Solen var just på väg ner och varma kvällsluften slog emot honom.

Det var då han hörde det. Något som först lät som en syrsa. Men snart skär ett ihållande vasst ljud i hans öron. Så starkt att han måste gå in i huset.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

– Det var så besvärande att jag var tvungen att stänga alla dörrar och fönster och höja ljudet på teven, säger diplomaten till tidningen Propublica.

Bestående men

Händelsen utgör upptakten till vad som kommer att bli en serie mystiska händelser. Snart har 24 amerikanska diplomater eller deras anhöriga drabbats. Flera har fått bestående men som hörselskador och koncentrationssvårigheter.

Det som inledningsvis är en gåta utvecklas med tiden till en diplomatisk kris och anklagelser om att den kubanska regeringen utsatt diplomaterna för en ljudattack med ett hemligt vapen. USA kallar hem större delen av ambassadpersonalen från Kuba och utvisar 17 kubanska diplomater.

Uppgifter börjar florera om att kubanerna ska ha riktat in sig på amerikanska underrättelseagenter stationerade vid ambassaden. Tesen är att det ska vara en hämndaktion mot den nyvalde presidenten Donald Trump, som aviserat en kyligare hållning mot Kuba efter Barack Obamas initiativ till töväder mellan länderna.

Men snart riktas misstankarna mot Ryssland. Anledningen skulle vara att Ryssland i ett försök att skjuta fram sina positioner i relationen till Kuba velat spä på konflikten med Trump.

I maj i år kommer nästa chock. Nu drabbas personal på det amerikanska konsulatet i den kinesiska staden Guangzhou, strax norr om Hongkong. En person rapporteras ha fått hjärnskador och ett okänt antal amerikanska diplomater evakueras.

Även i Kina ska ett ihållande ljud ha hörts. Nyhetsbyrån AP har publicerat en fil som uppges likna det ljud som hördes vid incidenterna i Havanna.

Mikrovågsvapen troligast

Men nu hävdar alltså forskare att ett mikrovågsvapen är det troligaste och hänvisar till den så kallade Frey-effekten, som gör att mikrovågor kan uppfattas som ljud.

Och i en kommande studie utvecklas misstankarna. Beatrice Golomb är professor i medicin vid University of California i San Diego:

”Allting stämmer. Detaljerna i det varierande ljudet som diplomaterna har rapporterat höra under den troliga uppladdningsfasen, som pipande, ringande och surrande, stämmer i detalj med de kända egenskaperna av så kallad ”mikrovågshörsel”, även känt som Frey-effecten”, skriver Beatrice Golomb i ett uttalande. 

Redan under det kalla kriget fruktade USA att Sovjetunionen skulle utveckla mikrovågsvapen och USA har utvecklat ett eget system som kallas ”Active Denial System”. Det är främst tänkt att användas för att skingra folksamlingar vid upplopp och demonstrationer genom att hetta upp huden på människor.

Men teorin om mikrovågsvapen som används mot människor är kontroversiell och vissa ser det som rena science fiction-fantasier.

– Det krävs en enorm effekt. Enorma antenner eller att man varit väldigt nära. Man kan inte heller skicka mikrovågar riktade som en laserstråle, säger Tomas Hurtig vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Kan koka ögonen

Vid en av incidenterna i Havanna noterade en hustru till en av de amerikanska diplomaterna att en skåpbil lämnade platsen i hög fart efter att ljudet hördes. Det spekulas i att en antenn stor nog teoretiskt skulle kunnat ha gömmas i den.

Men enligt Tomas Hurtig skulle då helt andra skador uppstå.

– Om man bestrålar människor så kraftigt är det ögonen som ligger sämst till. Man skulle helt enkelt koka ögonen på folk, säger Tomas Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mer i ämnet